Отворен Трећи скуп туристичких водича у оквиру 52. Међународног сајма туризма

Нови Сад, 4. октобар 2019. – Трећи скуп туристичких водича под називом ,,Сарадња и проблеми туристичких водича на Балкану и конвенција Светског удружења туристичких водича – Нови Сад Србија 2021. године“, одржан је данас на Новосадском сајму, у оквиру 52. Међународног сајма лова, риболова и туризма ЛОРИСТ. Свечани скуп је отворио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Фокус скупа, који је део пројекта Националне асоцијације туристичких водича Србије, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација – Сектора за туризам, Туристичке организације Војводине и Центра за обуку туристичких водича Професионалац, Футуризам д.о.о., јесте умрежавање стручњака, сарадња и размена искустава, као и  дефинисање кључних проблема и препрека водичке службе на Балкану, у циљу подизања квалитета рада локалних туристичких водича.

,,Туристички водич је стручно лице, одређеног нивоа образовања, познавања језика, које је пложило стручни испит, али је и лице које поседује три релевантне особине – вођење, указивање и стручно објашњавање. Све то подразумева уређену туристичку дестинацију, техничка и инфраструктурна средства која су потребна да се та дестинација адекватно и прикаже. Држава би кроз своје мере финансијске и нефинансијске подршке, кроз субвенције, ову професију, за којом постоји потражња на туристичком тржишту, подигне на виши ниво и омогући видљивост свих њених капацитета. То се може постићи пореским стимулансима, обезбеђивањем административно-техничких средстава, уједначавањем праксе и прописа“, рекао је Ђоковић, додавши да је ово претпоставка формирања здравог, економски одрживог регионалног туристичког производа.

Он је истакао да Покрајинска влада препознаје рад Националне асоцијације туристичких водича Србије, као и значај и рад Туристичке организације Војводине, стога је веома значајно да посао туристичких водича и све оно што приказују буде уређено на адекватан начин у Војводини.

,,Закон о туризму утврђује све претпоставке за модерно, несметано, јасно уређено обављање ове професије. Држава подршку овој професији би могла да пружи и кажњавањем нелојалне конкуренције, или, пак, санкционисањем оних који ову професију обављају на нелегалан начин“, рекао је Ђоковић.

Представљен је рад Туристичке организације Војводине посебно аспекти едукације туристичких водича на територији покрајине, као и промоције дестинације, о чему је посебно говорила директорица ТОВ-а, др Наташа Павловић.

Поред тога, истакнуте су појединости ,,WFTGA“ конвенције Светске федерације асоцијација туристичких водича, која ће бити одржана у Новом Саду 2021. године, што је ове године на конвенцији у Тбилисију, Грузија, званично и потврђено.