Otvoren Treći skup turističkih vodiča u okviru 52. Međunarodnog sajma turizma

Novi Sad, 4. oktobar 2019. – Treći skup turističkih vodiča pod nazivom ,,Saradnja i problemi turističkih vodiča na Balkanu i konvencija Svetskog udruženja turističkih vodiča – Novi Sad Srbija 2021. godine“, održan je danas na Novosadskom sajmu, u okviru 52. Međunarodnog sajma lova, ribolova i turizma LORIST. Svečani skup je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

Fokus skupa, koji je deo projekta Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – Sektora za turizam, Turističke organizacije Vojvodine i Centra za obuku turističkih vodiča Profesionalac, Futurizam d.o.o., jeste umrežavanje stručnjaka, saradnja i razmena iskustava, kao i  definisanje ključnih problema i prepreka vodičke službe na Balkanu, u cilju podizanja kvaliteta rada lokalnih turističkih vodiča.

,,Turistički vodič je stručno lice, određenog nivoa obrazovanja, poznavanja jezika, koje je pložilo stručni ispit, ali je i lice koje poseduje tri relevantne osobine – vođenje, ukazivanje i stručno objašnjavanje. Sve to podrazumeva uređenu turističku destinaciju, tehnička i infrastrukturna sredstva koja su potrebna da se ta destinacija adekvatno i prikaže. Država bi kroz svoje mere finansijske i nefinansijske podrške, kroz subvencije, ovu profesiju, za kojom postoji potražnja na turističkom tržištu, podigne na viši nivo i omogući vidljivost svih njenih kapaciteta. To se može postići poreskim stimulansima, obezbeđivanjem administrativno-tehničkih sredstava, ujednačavanjem prakse i propisa“, rekao je Đoković, dodavši da je ovo pretpostavka formiranja zdravog, ekonomski održivog regionalnog turističkog proizvoda.

On je istakao da Pokrajinska vlada prepoznaje rad Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije, kao i značaj i rad Turističke organizacije Vojvodine, stoga je veoma značajno da posao turističkih vodiča i sve ono što prikazuju bude uređeno na adekvatan način u Vojvodini.

,,Zakon o turizmu utvrđuje sve pretpostavke za moderno, nesmetano, jasno uređeno obavljanje ove profesije. Država podršku ovoj profesiji bi mogla da pruži i kažnjavanjem nelojalne konkurencije, ili, pak, sankcionisanjem onih koji ovu profesiju obavljaju na nelegalan način“, rekao je Đoković.

Predstavljen je rad Turističke organizacije Vojvodine posebno aspekti edukacije turističkih vodiča na teritoriji pokrajine, kao i promocije destinacije, o čemu je posebno govorila direktorica TOV-a, dr Nataša Pavlović.

Pored toga, istaknute su pojedinosti ,,WFTGA“ konvencije Svetske federacije asocijacija turističkih vodiča, koja će biti održana u Novom Sadu 2021. godine, što je ove godine na konvenciji u Tbilisiju, Gruzija, zvanično i potvrđeno.