Sekretar Ivanišević učesnik na sajamskoj manifestaciji ,,Dani električnih vozila – Electric Vehicle Days“: nova vozila za novo doba u saobraćaju

  

Novi Sad, 9. septembar 2021. – U Kongresnom centru Master, otvorena je dvodnevna stručna sajamska manifestacija posvećena elektromobilnosti i pripadajućoj infrastrukturi, koja je sve zastupljenija na svetskom tržištu automobila na električni pogon.

,,Electric Vehicle – EV days” je manifestacija posvećena elektromobilnosti kao novom globalnom tehnološkom rešenju transporta ljudi i robe sa ciljem otvaranja što više tema koje će umnogome uticati na razvoj i primenu elektromobilnosti u našoj zemlji.

Organizatrori događaja su kompanija ,,Ninamedia“ i Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, prepoznao je podržao napore Novosadskog sajma da se vrati ,,utabanim“ tokovima manifestacionih aktivnosti, podržavši predstojeći sajam. Tim povodom je pokrajinski sekretar, dr Nenad Ivanišević, istakao značaj saradnje sa Novosadskim sajmom u pružanju podrške privrednim subjektima sa novim idejama i naprednim tehnologijama.

,,Ova izložba je za nas važna, jer svakog dana kada ne idemo napred – stagniramo. Ići u korak sa modernim, tehnološkim dostignućima, prikazati nova dostignuća u auto industriji jeste važan segment, posebno kada pogledamo koliko ukupno donosi prihoda na teritoriji cele Republike Srbije. Govorimo o koraku u budućnost“, rekao je Ivanišević.

Sekretar je podsetio da je u Sekretarijatu za privredu preko 300 miliona dinara sredstava dodeljeno u prvoj polovini godine, u oblastima privrede i turizma, sa ciljem da se utvrdi ko od korisnika može da se poveže sa proizvođačima, u koje spada i oblast autoindustrije, kao i novih tehnologija.

U okviru tematskih celina ovogodišnjeg sajma električnih automobila koji se prvi put održava u Novom Sadu, paneli su posvećeni električnim i hibridnim vozilima, razvoju infrastrukture za punjenje tih vozila, dok je treći aspekt posvećen izvoru električne energije za punjenje, proizvodnju baterija, softvera, kao i samu bezbednost ovakvih vozila i učešće u obavljanju saobraćajne delatnosti na nekom području.

Sekretar Ivanišević je učestvovao u okviru prvog panela na stručnoj konferenciji. Panel je posvećen visokim tehnologijama, potražnji, te aktuelnim propisima i vladinim politikama u domenu IT tehnologija.

,,Mi danas pričamo sa budućnošću, a to su naši studenti. Nije postojala dilema da li će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam da podrži ovu manifestaciju. Sve manifestacije koje podržavaju budućnost i razvoj biti podržane od strane Sekretarijata. U procesu pridruživanja EU mi pratimo evropsku politiku kao i poglavlja koja jesu vezana za zaštitu životne sredine”, rekao je Ivanišević, uz komentar da se zahtevi i potrebe tržišta menjaju, pa tako je i najveća potražnja privrede na teritoriji AP Vojvodine upravo bila za nabavkom savremenih mašina i opreme što jasno pokazuje održanost privrede u kovid pandemiji i jasno opredeljenje za dalji napredak.

Ovaj jedinstven događaj jeste interaktivno iskustvo koje će okupiti sve vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, proizvođače automobilskih delova i dizajnere softvera, kompanije koje proizvode punjače i pomoćnu infrastrukturu za električna i hibridna vozila.

Izložbeni prostor omogućava posetiocima da testiraju električna vozila, punjače i nauče o komponentama električnih vozila.

Sajam električnih vozila se održava na Novosadskom sajmu 9. i 10. septembra 2021. godine, ulaz je slobodan, uz poštovanje svih mera propisanih protokolom o bezbednim događajima.