Секретар Иванишевић учесник на сајамској манифестацији ,,Дани електричних возила – Electric Vehicle Days“: нова возила за ново доба у саобраћају

Нови Сад, 9. септембар 2021. – У Конгресном центру Мастер, отворена је дводневна стручна сајамска манифестација посвећена електромобилности и припадајућој инфраструктури, која је све заступљенија на светском тржишту аутомобила на електрични погон.

,,Electric Vehicle – EV days” је манифестација посвећена електромобилности као новом глобалном технолошком решењу транспорта људи и робе са циљем отварања што више тема које ће умногоме утицати на развој и примену електромобилности у нашој земљи.

Организатрори догађаја су компанија ,,Ninamedia“ и Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду, у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Новосадског сајма.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, препознао је подржао напоре Новосадског сајма да се врати ,,утабаним“ токовима манифестационих активности, подржавши предстојећи сајам. Тим поводом је покрајински секретар, др Ненад Иванишевић, истакао значај сарадње са Новосадским сајмом у пружању подршке привредним субјектима са новим идејама и напредним технологијама.

,,Ова изложба је за нас важна, јер сваког дана када не идемо напред – стагнирамо. Ићи у корак са модерним, технолошким достигнућима, приказати нова достигнућа у ауто индустрији јесте важан сегмент, посебно када погледамо колико укупно доноси прихода на територији целе Републике Србије. Говоримо о кораку у будућност“, рекао је Иванишевић.

Секретар је подсетио да је у Секретаријату за привреду преко 300 милиона динара средстава додељено у првој половини године, у областима привреде и туризма, са циљем да се утврди ко од корисника може да се повеже са произвођачима, у које спада и област аутоиндустрије, као и нових технологија.

У оквиру тематских целина овогодишњег сајма електричних аутомобила који се први пут одржава у Новом Саду, панели су посвећени електричним и хибридним возилима, развоју инфраструктуре за пуњење тих возила, док је трећи аспект посвећен извору електричне енергије за пуњење, производњу батерија, софтвера, као и саму безбедност оваквих возила и учешће у обављању саобраћајне делатности на неком подручју.

Секретар Иванишевић је учествовао у оквиру првог панела на стручној конференцији. Панел је посвећен високим технологијама, потражњи, те актуелним прописима и владиним политикама у домену ИТ технологија.

,,Ми данас причамо са будућношћу, а то су наши студенти. Није постојала дилема да ли ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам да подржи ову манифестацију. Све манифестације које подржавају будућност и развој бити подржане од стране Секретаријата. У процесу придруживања ЕУ ми пратимо европску политику као и поглавља која јесу везана за заштиту животне средине”, рекао је Иванишевић, уз коментар да се захтеви и потребе тржишта мењају, па тако је и највећа потражња привреде на територији АП Војводине управо била за набавком савремених машина и опреме што јасно показује одржаност привреде у ковид пандемији и јасно опредељење за даљи напредак.

Овај јединствен догађај јесте интерактивно искуство које ће окупити све водеће компаније из аутомобилске индустрије, произвођаче компоненти, произвођаче аутомобилских делова и дизајнере софтвера, компаније које производе пуњаче и помоћну инфраструктуру за електрична и хибридна возила.

Изложбени простор омогућава посетиоцима да тестирају електрична возила, пуњаче и науче о компонентама електричних возила.

Сајам електричних возила се одржава на Новосадском сајму 9. и 10. септембра 2021. године, улаз је слободан, уз поштовање свих мера прописаних протоколом о безбедним догађајима.