Otvoren VIII Dunavski biznis forum – Đoković: Svi smo ujedninjeni u sličnosti Dunavske kulture

Novi Sad, 3. oktobar 2019. – Osmi Dunavski biznis forum, okupio je ove godine veliki broj predstavnika javnog i privatnog sektora, univerziteta i kompanija koje posluju u jedinstvenoj teritorijalnoj mreži u slivu reke Dunav. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, svečano je otvorio Forum, a potom uzeo učešće u plenarnoj sednici koja je usledila.

„Dunavski biznis forum“ je plod privatnog i javnog partnerstva, tačnije saradnje ,,Media Invent“ d.o.o. i Pokrajinske vlade, sa ciljem da se promoviše i afirmiše Dunavska strategija. Ove godine, osmi po redu Forum se organizuje pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, Privredne komore Srbije i Grada Novog Sada, u organizaciji ,,Media Invent“ d.o.o., Unije poslodavaca Srbije, Udruženja za evropsku teritorijalnu saradnju ,,TERIS“ sa sedištem u Sloveniji, Instituta evropskih regiona iz Salcburga i klastera ,,Ekopanonia“ iz Novog Sada.

Ovogodišnji Forum je u znaku povezivanja ljudi, tržišta i stvaranja novih kulturnih obrazaca u Dunavskom slivu. Jedan je od najznačajnijih regionalnih skupova, posvećen implementaciji Dunavske strategije i uticaju biznisa na njen odgovoran i održiv razvoj. Ove godine, pored zemalja iz regiona, zemalja EU, učestvuju i gosti iz Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Vijetnama i Indonezije. S obzirom da je Dunavska strategija jedan od značajnijih razvojnih programa, izazov je, ali i motiv prevashodno zbog činjenice da u Dunavskoj regiji živi oko 100 miliona ljudi.

Otvarajući Forum, potpredsednik Đoković je naglasio da sam forum ima za glavni cilj što bolje povezivanje i dostizanje boljeg standarda života u regionu, te da je jedan od stubova Dunavske strategije upravo kultura, pored biznisa, transporta, zaštite životne sredine.

,,Ono što je stvorilo svest o postojanju Dunavskog regiona i što je simboliziralo potrebu za njegovom institucionalnom organizacijom jeste kultura. Kao što su kroz istoriju civilizacije nastajale pokraj velikih reka, tako su se slični procesi neminovno odigravali duž Dunavskog toka. Sve se to može otelotvoriti u frazi da se različitosti privlače, ali da sličnosti stvaraju. Mi smo ujedinjeni u sličnosti, kojoj dajem ime ,,Dunavska kultura. Upravo u svesti o kulturnom obrascu i identitetu nastaju materijalne ekspresije kulture“, rekao je Đoković i uputio poruku da je neophodno probuditi svest o Dunavskoj kulturi.

Ciljevi ovogodišnjeg Foruma su i unapređenje saradnje Srbije sa susednim i drugim evropskim zemljama, povezivanje ljudi, ideja, tržišta i njihovih potreba, izgradnja infrastrukture, razvoj energetskih sistema, upotreba kulture i kulturoloških obeležja, stvaranje optimalnih uslova za jačanje institucionalnih i ljudskih kapaciteta, promocija održivog razvoja, konkurentnosti, bezbednosti, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, socijalne politike, javnog i privatnog partnerstva, te kreiranje platforme za institucionalne i korporativne lidere.

Ivan Đoković je učesnik i današnjeg značajnog privrednog panela, u okviru 8. Dunavskog biznis foruma, koji će i voditi, pod nazivom ,,Biznis i njegova uloga u izgradnji i jačanju prosperiteta“.