Панел дискусија о институционалној подршци конгресном туризму

Нови Сад, 3. октобар 2019. – Стручни панел под називом ,,Институционална подршка конгресној индустрији туристичке дестинације Нови Сад“, одржан је данас у Конгресном центру Мастер, у скопу 52. Међународног сајма туризма, са циљем да се скрене пажња на растући тренд у домену конгресног туризма, те повезивања, размене искустава, тежњи и ка потребама организатора конгреса.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, је са свог становишта и надлежности подробније говорио о програмским мерама и мерама подршке намењене конгресној индустрији у АП Војводини.

Он је истакао да су Град Нови Сад и Новосадски сајам у претходних неколико година остварили импозантне резултате у погледу дестинацијског туризма, конгресног туризма, до те мере да су препознатљиви у региону посебно по питању конгресне инфраструктуре.

,,Без људи, менаџмента, софтвера, инфраструктуре, нема ни стварања нове материјалне вредности. У оквиру стратегије развoја туризма Војводине коју је израдио Секретаријат за период до 2022. године, предвиђена је значајна подршка овом виду туризма. Евидентан је повраћај старог сјаја конгресног туризма, посебно у Новом Саду, на Палићу, у Врднику, где су конгресни капацитети на изузетном нивоу“, рекао је Ђоковић.

Он је подсетио и да је након двогодишње сарадње и преговора, а уз посредство Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, постигнут договор између Универзитета ,,Educons“ из Сремске Каменице, Нови Сад, и престижног ,,César Ritz Colleges Switzerland“ из Монтроа, Швајцарска, што је крунисано потписивањем Меморандума о сарадњи, почетком септембра ове године. Потписиници, ректор Универзитета ,,Educons“, проф. Александар Андрејевић, и председник групације факултета ,,César Ritz Colleges Switzerland“, Флоран Ронде (Florent Rondez), истакли су да се успостављањем сарадње, те спровођењем међународно признатих програма који би били установљени на оба универзитета, отварају могућности за упис на студијске програме у Монтроу, како би се обогатило њихово знање из области туризма и угоститељства, гастрономије, културолошког и етничког диверзитета, индустрије, јавног наступа, језика и других сродних области.

Потпредседник Ђоковић је рекао да ће уз посредовање Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који је од самог почетка учествовао у овом процесу, бити установљен двоструки, односно дуални програм курсева и диплома, те да ће од данас студенти из наше земље и региона моћи да стекну светско образовање у области туризма и угоститељства.

Студентима из Републике Србије, који студирају на Универзитету ,,Educons“, би се на овај начин пружила могућност да стекну и међународно признату диплому ,,Swiss Education Group“, те да кроз њихову мрежу од преко 300 угоститељских објеката, аплицирају код водећих европских и светских угоститењских ланаца где би стекли драгоцена искуства неопходна у даљем школовању, професионалном усавршавању и раду.

На панелу су учествовали члан Градског већа за привреду Града Новог Сада, Милорад Радојевић, директор Туристичке организације Града Новог Сада, Бранислав Кнежевић, док је панел водила извршна директорка за конгресну делатност Конгресног центра Новосадског сајма, Андреа Кнези.