Отворен VIII Дунавски бизнис форум – Ђоковић: Сви смо уједнињени у сличности Дунавске културе

Нови Сад, 3. октобар 2019. – Осми Дунавски бизнис форум, окупио је ове године велики број представника јавног и приватног сектора, универзитета и компанија које послују у јединственој територијалној мрежи у сливу реке Дунав. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, свечано је отворио Форум, а потом узео учешће у пленарној седници која је уследила.

„Дунавски бизнис форум“ је плод приватног и јавног партнерства, тачније сарадње ,,Медиа Инвент“ д.о.о. и Покрајинске владе, са циљем да се промовише и афирмише Дунавска стратегија. Ове године, осми по реду Форум се организује под покровитељством Покрајинске владе, Привредне коморе Србије и Града Новог Сада, у организацији ,,Медиа Инвент“ д.о.о., Уније послодаваца Србије, Удружења за европску територијалну сарадњу ,,ТЕРИС“ са седиштем у Словенији, Института европских региона из Салцбурга и кластера ,,Екопанониа“ из Новог Сада.

Овогодишњи Форум је у знаку повезивања људи, тржишта и стварања нових културних образаца у Дунавском сливу. Један је од најзначајнијих регионалних скупова, посвећен имплементацији Дунавске стратегије и утицају бизниса на њен одговоран и одржив развој. Ове године, поред земаља из региона, земаља ЕУ, учествују и гости из Јордана, Уједињених Арапских Емирата, Малезије, Вијетнама и Индонезије. С обзиром да је Дунавска стратегија један од значајнијих развојних програма, изазов је, али и мотив превасходно због чињенице да у Дунавској регији живи око 100 милиона људи. 

Отварајући Форум, потпредседник Ђоковић је нагласио да сам форум има за главни циљ што боље повезивање и достизање бољег стандарда живота у региону, те да је један од стубова Дунавске стратегије управо култура, поред бизниса, транспорта, заштите животне средине.

,,Оно што је створило свест о постојању Дунавског региона и што је симболизирало потребу за његовом институционалном организацијом јесте култура. Као што су кроз историју цивилизације настајале покрај великих река, тако су се слични процеси неминовно одигравали дуж Дунавског тока. Све се то може отелотворити у фрази да се различитости привлаче, али да сличности стварају. Ми смо уједињени у сличности, којој дајем име ,,Дунавска култура. Управо у свести о културном обрасцу и идентитету настају материјалне експресије културе“, рекао је Ђоковић и упутио поруку да је неопходно пробудити свест о Дунавској култури. 

Циљеви овогодишњег Форума су и унапређење сарадње Србије са суседним и другим европским земљама, повезивање људи, идеја, тржишта и њихових потреба, изградња инфраструктуре, развој енергетских система, употреба културе и културолошких обележја, стварање оптималних услова за јачање институционалних и људских капацитета, промоција одрживог развоја, конкурентности, безбедности, енергетске ефикасности, заштите животне средине, социјалне политике, јавног и приватног партнерства, те креирање платформе за институционалне и корпоративне лидере.

Иван Ђоковић је учесник и данашњег значајног привредног панела, у оквиру 8. Дунавског бизнис форума, који ће и водити, под називом ,,Бизнис и његова улога у изградњи и јачању просперитета“.