Potpredsednik Đoković na otvaranju 52. Međunarodnog sajma turizma: kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda preduslov za održiv trend rasta

Novi Sad, 3. oktobar 2019. – Svečano otvaranje 52. Međunarodnog sajma turizma održano je danas i u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Na otvaranju sajma okupljenima se obratio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

Đoković je tom prilikom rekao da se zaista mnogo može reći o turizmu, ne samo u AP Vojvodini, već i čitavoj Republici Srbiji, posmatrajući ih kao kompaktnu sredinu, te da tendencija rasta iz godine u godinu potvrđuju da se Vlada Republike Srbije strateški opredelila i usmerila ka razvoju turizma kao značajne privredne grane.

,,Sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija smo učinili mnogo na polju razvoja infrastrukture u turizmu AP Vojvodine, započeli velike projekte, a doneli smo i prvu strategiju razvoja turizma AP Vojvodine, zajedno sa akcionim planom. Naša saradnja je doprinela tome da je naš rezultat vidljiv, ali i da je statistički zabeležen kao takav“, rekao je Đoković.

Potpredsednik Đoković je podsetio da današnji turista, koji pretežno dolazi iz NR Kine i ostalih zemalja Azije, želi da poseti region kao turističku destinaciju i turistički proizvod. On dodaje da samo ujednačeni, kompaktni, kao celina koja se zove Balkan, možemo da ostvarimo nove materijalne vrednosti, te ćemo tako uspeti da definišemo kulturu i duh balkanskog regiona i ponudimo ih svetskom turističkom tržištu.

Na otvaranju se obratio generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković, zamenik premijera Mađarske, ovogodišnjeg partnera Sajma, dr Žolt Šemjen, a Sajam je svečano otvorio potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić. Ovogodišnja zemlja partner je Mađarska.

Otvarajući Međunarodni sajam turizma, ministar Ljajić je istakao da je ova manifestacija svakako prilika da se sagleda moderan razvoj turizma, te da pokušamo barem delimično da primenimo, pre svega u Vojvodini, prirodne, geografske, geološke i svake druge sličnosti između Mađarske i Srbije i AP Vojvodine. On je izrazio uverenje da će sa novim investicionim planom koji je najavljen, učiniti postojeće, ali nedovoljno iskorišćene, turističko- – privredne potencijale Vojvodine i realno ostvarivim, a takav model može biti primenjen u okviru cikloturizma, banjskog, kao i velnes i spa turizma.

Sajam turizma traje do subote, 5. oktobra 2019. godine.