Ivan Đoković na otvaranju IV Međunarodnog kongresa studenata turizma i hotelijerstva – MEKST2017

Novi Sad, 24. novembar 2017 – Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, otvoren je IV Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva – MEKST2017. Ovogodišnji MEKST se održava od 24. do 26. novembra u organizaciji udruženja ,,Fortuns”, u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom studenata turizma i hotelijerstva (IASTH) i Prirodno – matematičkim fakultetom iz Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se skupu i istakao značaj same konferencije koju Sekretarijat podržava od samog početka.

Rečima da Konferencija okuplja mlade buduće stučnjake u oblasti turizma, kojima našu zemlju i region Vojvodine predstavlja u drugačijem svetlu. ,,Granice padaju, ekonomije se povezuju i budućnost turizma leži upravo u regionalnom proizvodu. Na vama je, počev od vaših studentskih klupa, prepoznate zajednički interes i shvatite da je budućnost turističke privrede i politike na vama, generaciji koja dolazi. Od vaših ličnih veza koje stičete na ovom mestu i razmene iskustava zavisi i vaša budućnost i onih koji dolaze posle vas. Stoga je važno da održivo, konstruktivno i zajednički razmišljate“, rekao je Đoković.

On je dodao da konferenciju MEKST ne bi trebalo doživljavati kao različitost, već kao priliku. ,,Na taj način možete da pospešite mir i saradnju, pogotovo na području regiona. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, priroda, gastronomija, ali i ono na čemu počiva turizam – ljudski faktor – i razmena iskustava na svim pomenutim polazištima, doprinosi poboljšanju sopstvenih kvaliteta mladih ljudi, studenata, budućih stručnjaka u domenu turizma“, rekao je potpredsednik.

Na svečanom otvaranju MEKST-a obratio se i član gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Milorad Radojević, kao i predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta, domaćina Konferencije, značajne ličnosti iz sveta obrazovanja, turizma i sporta, a u prisustvu brojnih studenata univerziteta iz Republike Srbije, regiona i sveta.

Milorad Radojević je istakao da je ova konferencija od izuzetnog značaja za Grad Novi Sad, kao jedna u nizu manifestacija koje oplemenjuju grad, nosilac dve prestižne tirule – Omladinska prestonica Evrope 2019. i  Evropska prestonica kulture 2021. On je dodao da postoje dve vrste ljudi, oni koji prvi put posete Novi sad i oni koji su zaljubljeni u njega. ,,Konferencija koja ove godine okuplja preko 800 studenata iz oko 15 zemalja sveta jeste dokaz da je Novi Sad univerzitetski centar i grad koji dosta polaže u razvoj turizma. U poslednjih nekoliko godina Novi Sad beleži značlajne rezultate u oblasti turizma, dok je protekla godina rekordna po broju turista.

Cilj projekta MESKT jeste umrežavanje studenata i omladine iz Evrope i sveta, a studentima se omogućava sticanje praktičnih znanja iz oblasti turizma, hotelijerstva i drugih srodnih oblasti, podsticanje preduzetništva u turizmu i povezanim industrijama. Prošle godine MEKST konferencija okupila je preko 700 studenata iz zemlje i inostranstva, dok se ove godine očekuje još veći odziv.