Oтвoрен IV Mеђународни конгрес студената туризма и хотелијерства – МЕКСТ2017

Нови Сад, 24. новембар 2017. – На Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду, отворен је IV Mеђународни конгрес студената туризма и хотелијерства – МЕКСТ2017. Овогодишњи МЕКСТ се одржава од 24. до 26. новембра у организацији удружења ,,Фортунс”, у сарадњи са Међународном асоцијацијом студената туризма и хотелијерства (ИАСТХ) и Природно – математичким факултетом из Новог Сада и уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Града Новог Сада.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се скупу и истакао значај саме конференције коју Секретаријат подржава од самог почетка.

Речима да Конференција окупља младе будуће стучњаке у области туризма, којима нашу земљу и регион Војводине представља у другачијем светлу. ,,Границе падају, економије се повезују и будућност туризма лежи управо у регионалном производу. На вама је, почев од ваших студентских клупа, препознате заједнички интерес и схватите да је будућност туристичке привреде и политике на вама, генерацији која долази. Од ваших личних веза које стичете на овом месту и размене искустава зависи и ваша будућност и оних који долазе после вас. Стога је важно да одрживо, конструктивно и заједнички размишљате“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да конференцију МЕКСТ не би требало доживљавати као различитост, већ као прилику. ,,На тај начин можете да поспешите мир и сарадњу, поготово на подручју региона. Богато културно-историјско наслеђе, природа, гастрономија, али и оно на чему почива туризам – људски фактор – и размена искустава на свим поменутим полазиштима, доприноси побољшању сопствених квалитета младих људи, студената, будућих стручњака у домену туризма“, рекао је потпредседник.

На свечаном отварању МЕКСТ-а обратио се и члан градског већа за привреду Града Новог Сада, Милорад Радојевић, као и представници Природно-математичког факултета, домаћина Конференције, значајне личности из света образовања, туризма и спорта, а у присуству бројних студената универзитета из Републике Србије, региона и света.

Милорад Радојевић је истакао да је ова конференција од изузетног значаја за Град Нови Сад, као једна у низу манифестација које оплемењују град, носилац две престижне тируле – Омладинска престоница Европе 2019. и  Европска престоница културе 2021. Он је додао да постоје две врсте људи, они који први пут посете Нови сад и они који су заљубљени у њега. ,,Конференција која ове године окупља преко 800 студената из око 15 земаља света јесте доказ да је Нови Сад универзитетски центар и град који доста полаже у развој туризма. У последњих неколико година Нови Сад бележи значлајне резултате у области туризма, док је протекла година рекордна по броју туриста.

Циљ пројекта МЕСКТ јесте умрежавање студената и омладине из Европе и света, а студентима се омогућава стицање практичних знања из области туризма, хотелијерства и других сродних области, подстицање предузетништва у туризму и повезаним индустријама. Прошле године МЕКСТ конференција окупила је преко 700 студената из земље и иностранства, док се ове године очекује још већи одзив.