Иван Ђоковић отворио јубиларни 50. Сајам туризма и 8. Сајам коњарства и серсана у Новом Саду

 

Нови Сад, 5. октобар 2017. – Јубиларни 50. новосадски Сајам туризма, као и 8. по реду Сајам коњарства и серсана отворени су данас на Новосадском сајму, у присуству бројних гостију и излагача, представника републичке и покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, Владе Црне Горе и Амбасаде Црне Горе, овогодишње земље партнера, амбасада у Републици Србији, локалних самоуправа из земље и региона.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, отворио је Сајам у аули Новосадског сајма, истакавши значај свих стратешких аспеката на које се ове године ставља акценат у домену туризма.

Окосница јубиларног 50. Међународног сајма туризма јесте Дунавски регион који карактерише широк спектар разноликог културно-историјског наслеђа, религија, као и регионална, локална тржишта и дестинацијски туризам. Сама програмска структура Новосадског сајма у области туристичке делатности је редефисан у виду сајма рецептивног туризма, заснованог на савременим мотивима, очекивањима и искуствима.

Приликом отварања сајма, потпредседник Ђоковић је истакао да Покрајинска влада и Секретаријат следе и препознају потенцијал који је декларисан од стране Владе Републике Србије у области туристичке привреде, те туризам постављају као један од три стуба развоја АП Војводине.

,,Кренули смо у оперативно продубљивање стратешки опредељених принципа у туризму, те започели са израдом Програма развоја туризма Војводине. Такве мере се примењују и у оквиру свих активности и мера које Секретаријат предузима. Повећали смо и буџет Туристичке организације Војводине за готово двоструки износ. Статистике у боравишту, ноћењима страних и домаћих туриста, али и у расту удела у БДП-у у покрајини су се одразили у првих осам месеци ове године. То су позитивне тенденције које помно пратимо“, рекао је Ђоковић.

Централна тема овог Сајма је управо култура и разноликост Дунавског региона, спајање локалног и регионалног, као и свега онога што представља туристичку допуну кроз регионалну сарадњу и културу, а све уочи 2018. године, која је од стране Европског парламента проглашена за годину Европске културе и културног туризма.
,,Управо овај простор, простор на ком се простире Војводина, шири баштину и вредности Винчанске културе, простор је који је изнедрио осамнаест римских императора, од којих је седам рођено у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, и представљао је римски лимес, односно границу, чинио војну крајину. Последица свега јесте присуство 21 националне заједнице са својим особеностима и културолошким обележјима, те шест језика у службеној употреби на територији Војводине“, навео је Ђоковић, додавши да све наведено иде у прилог и Новом Саду, Европској престоници културе 2021. и Омладинској престоници 2019. године.

У оквиру изложбеног простора Покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, у погледу понуде акценат је стављен на циклотуризам и европске бициклистичке руте које пролазе дуж територије Војводине, употреба виртуелне реалности у промоцији туризма, као и програмска и наставна политика Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, који примењује европске стандарде у оквиру преквалификација, доквалификација, нових модела обука и концепта дуалног образовања.

У присуству председника Скупштине АП Војводине, Иштвана Пастора, Њ.Е. амбасадора Црне Горе, Бранислава Мићуновића, директора Новосадског сајма, Слободана Цветковића, и осталих званица, потпредседник Ђоковић је у оквиру сајамског дефилеа посетио изложбене просторе домаћих излагача и излагача из иностранства.

Потпредседник Ђоковић ће у вечерњим часовима у Конгресном центру Мастер, учествовати у Вечери шампиона, где ће уручити награде овогодишњим добитницима, успешним туристичким посленицима превасходно у области хотелијерства и услужних туристичких делатности.