Ivan Đoković otvorio jubilarni 50. Sajam turizma i 8. Sajam konjarstva i sersana u Novom Sadu

 

Novi Sad, 5. oktobar 2017. – Jubilarni 50. novosadski Sajam turizma, kao i 8. po redu Sajam konjarstva i sersana otvoreni su danas na Novosadskom sajmu, u prisustvu brojnih gostiju i izlagača, predstavnika republičke i pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, Vlade Crne Gore i Ambasade Crne Gore, ovogodišnje zemlje partnera, ambasada u Republici Srbiji, lokalnih samouprava iz zemlje i regiona.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, otvorio je Sajam u auli Novosadskog sajma, istakavši značaj svih strateških aspekata na koje se ove godine stavlja akcenat u domenu turizma.

Okosnica jubilarnog 50. Međunarodnog sajma turizma jeste Dunavski region koji karakteriše širok spektar raznolikog kulturno-istorijskog nasleđa, religija, kao i regionalna, lokalna tržišta i destinacijski turizam. Sama programska struktura Novosadskog sajma u oblasti turističke delatnosti je redefisan u vidu sajma receptivnog turizma, zasnovanog na savremenim motivima, očekivanjima i iskustvima.

Prilikom otvaranja sajma, potpredsednik Đoković je istakao da Pokrajinska vlada i Sekretarijat slede i prepoznaju potencijal koji je deklarisan od strane Vlade Republike Srbije u oblasti turističke privrede, te turizam postavljaju kao jedan od tri stuba razvoja AP Vojvodine.

,,Krenuli smo u operativno produbljivanje strateški opredeljenih principa u turizmu, te započeli sa izradom Programa razvoja turizma Vojvodine. Takve mere se primenjuju i u okviru svih aktivnosti i mera koje Sekretarijat preduzima. Povećali smo i budžet Turističke organizacije Vojvodine za gotovo dvostruki iznos. Statistike u boravištu, noćenjima stranih i domaćih turista, ali i u rastu udela u BDP-u u pokrajini su se odrazili u prvih osam meseci ove godine. To su pozitivne tendencije koje pomno pratimo“, rekao je Đoković.

Centralna tema ovog Sajma je upravo kultura i raznolikost Dunavskog regiona, spajanje lokalnog i regionalnog, kao i svega onoga što predstavlja turističku dopunu kroz regionalnu saradnju i kulturu, a sve uoči 2018. godine, koja je od strane Evropskog parlamenta proglašena za godinu Evropske kulture i kulturnog turizma.
,,Upravo ovaj prostor, prostor na kom se prostire Vojvodina, širi baštinu i vrednosti Vinčanske kulture, prostor je koji je iznedrio osamnaest rimskih imperatora, od kojih je sedam rođeno u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, i predstavljao je rimski limes, odnosno granicu, činio vojnu krajinu. Posledica svega jeste prisustvo 21 nacionalne zajednice sa svojim osobenostima i kulturološkim obeležjima, te šest jezika u službenoj upotrebi na teritoriji Vojvodine“, naveo je Đoković, dodavši da sve navedeno ide u prilog i Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2021. i Omladinskoj prestonici 2019. godine.

U okviru izložbenog prostora Pokrajinske vlade, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u pogledu ponude akcenat je stavljen na cikloturizam i evropske biciklističke rute koje prolaze duž teritorije Vojvodine, upotreba virtuelne realnosti u promociji turizma, kao i programska i nastavna politika Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad, koji primenjuje evropske standarde u okviru prekvalifikacija, dokvalifikacija, novih modela obuka i koncepta dualnog obrazovanja.

U prisustvu predsednika Skupštine AP Vojvodine, Ištvana Pastora, Nj.E. ambasadora Crne Gore, Branislava Mićunovića, direktora Novosadskog sajma, Slobodana Cvetkovića, i ostalih zvanica, potpredsednik Đoković je u okviru sajamskog defilea posetio izložbene prostore domaćih izlagača i izlagača iz inostranstva.

Potpredsednik Đoković će u večernjim časovima u Kongresnom centru Master, učestvovati u Večeri šampiona, gde će uručiti nagrade ovogodišnjim dobitnicima, uspešnim turističkim poslenicima prevashodno u oblasti hotelijerstva i uslužnih turističkih delatnosti.