Zamenik mr Pavle Počuč u subotičkom DES-u na otvaranju novog proizvodnog pogona

Subotica, 28. mart 2019. – Preduzeće za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom DES iz Subotice, otvorilo je novi deo pogona, opremljen najsavremenijom opremom, čija vrednost doseže 150.000 evra. Svojevremeno je ovaj proizvodni sektor služio za proizvodnju kazana za alkoholna pića, pretežno rakiju, a sada je opremljen novim laserskim uređajem namenjenom automatskom sečenju lima od čelika i obojenog metala.

Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, ističe da činjenica da od svog osnivanja daleke 1965. godine, ovo preduzeće je usmereno na socijalnu inkluziju i radni angažman ugroženih kategorija stanovništva, prevashodno osoba sa invaliditetom, na izuzetan način demonstrira taj segment zapošljavanja. On dodaje da je zahvaljući izvanrednom menadžmentu i sjajnom proizvodu, DES našao kupce na gotovo svim kontinentima.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu je veliki akcenat dao na poboljšanje položaja i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Iz budžeta AP Vojvodine izdvojena su sredstva za podršku ovim kategorijama stanovništva, socijalnim preduzećima, za socijalnu inkluziju i profesionalnu rehabilitaciju. Naše programske linije usmerene su na izdvajanje sredstava i bespovratna sredstva za nabavku mašina, opreme, repromaterijala i slično“, rekao je Počuč, dodavši da je prema statističkim podacima za čak pet odsto smanjena nezaposlenost osoba sa invaliditetom.

Direktor DES-a, Zoran Zarić, navodi da će nova oprema zameniti niz mašina, olakšati proizvodne procese, te podići nivo bezbednosti zaposlenih osoba sa invaliditetom. Sam laser će skratiti proces pripreme materijala za izradu finalnih proizvoda.

Kao jedno od ukupno 16 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju u Vojvodini, DES uspešno proizvodi 6.800 kazana raznih veličina, sa planom da dostigne proizvodnju od 8.000. Izvozna politika je usmerena prevashodno ka Rumuniji i Mađarskoj, a planira se proširenje tržišta. Značajna je činjenica da je više od 60 odsto zaposlenih OSI, dok se u tekućoj godini planira novo zaposlenje osoba sa invaliditetom.