Udruženja žena kao nosioci bogatsva Vojvodine: Sedmi tradiocionalni ,,Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ održan u Bačkoj Palanci

Bačka Palanka, 10. oktobar 2015. – Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavod za ravnoprav su danas bili domaćini i organizatori manifestacije ,,Sajam stvaralost polova Ap Vojvodine i Opština Bačka Palanka, domaćini su sedmog po redu tradicionalnog ,,Sajma stvaraštva seoskih žena u Vojvodini“, koji afirmiše potencijale i stvaralaštvo žena iz ruralnih područja, čime se promoviše ženski aktivizam na lokalnom nivou. Plato ispred Opštine je danas mesto susreta mnogo generacija i etniciteta seoskih žena i njihovih udruženja, koje učešćem na ovoj manifestaciji ističu ključnu ulogu žena na selu u unapređenju ruralnog razvoja.

Kao nosioci tradicije i kulture svojih mikro sredina, žene na selu svojom nepresušnom kreativnošću i aktivitetom utiču na poboljšanje sopstvenog socijalnog i ekonomskog statusa i socijalne politike smanjenjem siromaštva na selu. Na otvaranju današnjeg Sajma stvaralaštva, prisutnima su se obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i direktorica Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački. Otvaranju Sajma stvaralaštva prisustvovao je i Bora Otić, predstavivši publikaciju posvećenu 11 godina postojanja jedne od najgledanijih emisija na RTV-u ,,Petkazanje”.

Predsednik Opštine Bačka Palanka Aleksandar Đedovac je otvorio manifestaciju na glasivši da je sam čin održavanja ove značajne privredne i kulturološke manifestacije u Bačkoj Palanci pokazatelj da je Opština prepoznata kao značajan privredni centar u pokrajini i dobar domaćin svim posetiocima i učesnicima.

Pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je ovom prilikom istakao da se danas u Bačkoj Palanci nalazi preko 1500 žena iz preko 180 udruženja, iz skoro svih delova pokrajine, što predstavlja veliki pomak u odnosu na pre desetak godina, kada je u Vojvodini postojao veoma mali broj udruženja žena. ,,Svi prisutni na današnjem Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini su saborci u očuvanju vojvođanskih vrednosti u borbi za unapređenje položaja seoskih žena u našem društvu. Ovom manifestacijom pokazujemo snagu vojvođanske žene, snagu vojvođanskog sela, vojvođanskih vrednosti, multietničnosti, multikulturalnosti. Na jednom mestu je danas pregršt različitih kultura, specijaliteta, rukotvorina, suvenira, koji odražavaju duh i kulturu više od 26 nacionalnih zajednica. Vojvodina je po tome jedinstvena i postaje simbol regije koja ume da organizuje 1200 manifestacije godišnje, od kojih je čak 80 odsto organizovano i posvećeno udruženjima žena. Veliki je uspeh činjenica da danas u Vojvodini postoji više od 400 udruženja žena koja oplemenjuju kulturu, tradiciju i lepote Vojvodine i ističu je u prvi plan“, rekao je Vasin.

Direktorica Zavoda Vesna Šijački je istakla da brojka od preko 180 udruženja žena, koliko je danas prisutno na Sajmu, znači da je najmanje 1500 žena koje su uložile velik trud, ljubav i požrtvovanost kako bi na najbolji način predstavile svoj rad: ,,To znači da na Sajmu učestvuje najmanje 1500 žena koje su pouzdane partnerke u našoj misiji za revitalizaciju vojvođanskog sela. To znači 1500 informatički pismenih žena, koje su otvorile svoje puteve komunikacije, a to je i 1500 baštovanki koje vredno rade na očuvanju životne sredine“, rekla je Šijački.

Međunarodni dan seoskih žena ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, sa namerom da se skrene pažnja na ključnu ulogu žena na selu. Aktivna politika afirmacije koju sprovodi Pokrajinska vlada uslovila je kreiranje i realizaciju posebnih programa za unapređenje položaja i ekonomskog osnaživanja žena na selu. Najznačajniji rezultat je izražena medijska, stručna i institucionalna podrška poboljšanju položaja žena i promocija njihovih turističkih i privrednih kapaciteta.

Bačka Palanka je sedmo mesto u kome se održava ova manifestacija sa ciljem da se predstavi ženski seoski aktivizam, izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo seoskih žena, kao i spremnost i optimizam žena da revitalizuju selo. AP Vojvodina se na ovaj način predstavlja kao kao značajan ekonomski, privredni i turistički potencijal. Svojim proizvodima, gastronomskom ponudom, umetninama i izložbom tradicije učinili su da centar Bačke Palanke podseća na Vojvodinu u malom.