Svečano otvoren 49. Međunarodni sajam turizma na Novosadskom sajmu

Danas je svečano otvoren 49. Međunarodni sajam turizma na Novosadskom sajmu. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se ovom prilikom prisutnima da je ovaj Sajam, svi njegovi sadržaji i evidentan porast broja poseta i izlagača, dokaz da je sama manifestacija i nadležno republičko Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, prepoznalo strateške pravce i dostignuća Sekretarijata.

,,Republičko Ministarstvo je pomoglo Sekretarijatu za privredu i turizam da uspostavi jednu zapostavljenu i zanemarenu vertikalnu vezu u okviru naših nadležnosti.prepoznali smo strateške pravce i razmišljanja Ministarstva, stoga smo i u nacrt svoje strategije razvoja turizma AP Vojvodine rešili da implementiramo one primarne oblike turizma a to je ciklo turizam, to su koridori Euro velo 6, 11 i 13, kojiprolaze kroz Vojvodinu. Takođe, i oblast nautičkog turizma koju ćemo izgraditi, a u skladu sa studijom marina i pristana koju je sačinio Zavod za urbanizam AP Vojvodine i uz pomoć resornog Ministarstva. Nameravamo i dalje da razvijamo sve one oblike turizma koji su promovisani i podsticani, a to su verski i lovni, nepravedno zapostavljeni, turizam. Želimo da podstičemo gastronomiju i vinarstvo i u tom smislu smo koncipirali nove programe, mere i aktivnosti za podršku privrednim subjektima i lokalnim samoupravama“, rekao je potpredsednik Đoković u svom obraćanju.

Okupljenim posetiocima i izlagačima obratio se i Nj.E. ambasador Crne Gore u Republici Srbiji, Branislav Mićunović, generalni direktor Sajma, mr Slobodan Cvetković, a Sajam turizma je svečano otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Rasim Ljajić.

Ministar Ljajić je istakao da Sajam turizma u Novom Sadu iz godine u godinu promoviše i postavlja veoma visoke standarde u organizaciji, te se stiče utisak da Sajam prati daleko bolja i pozitivnija atmosfera, uz više diplomatskih predstavnika i izlagača.

,,Ovaj Sajam, polako, ali sigurno, postaje vrlo značajna turistička manifestacija koja prevazilazi ovkire i Novog Sada i Vojvodine. Verujem da će i sledeći Sajam biti još bolji i uspešniji. Zapravo uspeh merimo time koliko ćemo povećati turistički promet, koliko ćemo poboljšati našu turističku ponudu, koliko ćemo privući stranih turista. Iz godine u godinu, ti rezultati su za Srbiju i Vojvodinu bolji i imamo sve uspešnije turističke godine u odnosu na one prethodne. U turizmu nije važno ono što imate, važno je da ono što imate znate na najbolji način da iskoristite“, rekao je ministar Ljajić i izrazio spremnost da u partnerskim odnosima sa resornim Sekretarijatom, na narednom 50. jubilarnom Sajmu turizma predstaviti konkretne rezultate.

Otvaranju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Mihalj Njilaš, i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Nenad Grbić.

Učesnici otvaranja i počasni gosti su potom obišli izložbene prostore u okviru Sajma turizma.


U sklopu današnjih sajamskih aktivnosti, potpredsednik Đoković je učestvovao na Međunarodnom skupu vinskih vitezova iz dvadesetak vinskih redova iz zemlje i regiona u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine uz podršku Turističke organizacije Grsda Novog Sada, Sajma i Sekretarijata, a potom i na Godišnjem skupu turističkih vodiča Srbije, u organizaciji Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije.

Đoković je danas i učesnik Konferencije pod nazivom ,,Turizam kao faktor regionalne saradnje na Balkanu“, u organizaciji Balkanske asocijacije hotelijera i restoratera BAHA, a u večernjim časovima će dodeliti priznanja za novi kvalitet u turizmu na Večeri šampiona.