Свечано отворен 49. Међународни сајам туризма на Новосадском сајму

Данас је свечано отворен 49. Међународни сајам туризма на Новосадском сајму. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се овом приликом присутнима да је овај Сајам, сви његови садржаји и евидентан пораст броја посета и излагача, доказ да је сама манифестација и надлежно републичко Министарство за трговину, туризам и телекомуникације, препознало стратешке правце и достигнућа Секретаријата.

,,Републичко Министарство је помогло Секретаријату за привреду и туризам да успостави једну запостављену и занемарену вертикалну везу у оквиру наших надлежности.препознали смо стратешке правце и размишљања Министарства, стога смо и у нацрт своје стратегије развоја туризма АП Војводине решили да имплементирамо оне примарне облике туризма а то је цикло туризам, то су коридори Еуро вело 6, 11 и 13, којипролазе кроз Војводину. Такође, и област наутичког туризма коју ћемо изградити, а у складу са студијом марина и пристана коју је сачинио Завод за урбанизам АП Војводине и уз помоћ ресорног Министарства. Намеравамо и даље да развијамо све оне облике туризма који су промовисани и подстицани, а то су верски и ловни, неправедно запостављени, туризам. Желимо да подстичемо гастрономију и винарство и у том смислу смо конципирали нове програме, мере и активности за подршку привредним субјектима и локалним самоуправама“, рекао је потпредседник Ђоковић у свом обраћању.

Окупљеним посетиоцима и излагачима обратио се и Њ.Е. амбасадор Црне Горе у Републици Србији, Бранислав Мићуновић, генерални директор Сајма, мр Слободан Цветковић, а Сајам туризма је свечано отворио министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије, Расим Љајић.

Министар Љајић је истакао да Сајам туризма у Новом Саду из године у годину промовише и поставља веома високе стандарде у организацији, те се стиче утисак да Сајам прати далеко боља и позитивнија атмосфера, уз више дипломатских представника и излагача.

,,Овај Сајам, полако, али сигурно, постаје врло значајна туристичка манифестација која превазилази овкире и Новог Сада и Војводине. Верујем да ће и следећи Сајам бити још бољи и успешнији. Заправо успех меримо тиме колико ћемо повећати туристички промет, колико ћемо побољшати нашу туристичку понуду, колико ћемо привући страних туриста. Из године у годину, ти резултати су за Србију и Војводину бољи и имамо све успешније туристичке године у односу на оне претходне. У туризму није важно оно што имате, важно је да оно што имате знате на најбољи начин да искористите“, рекао је министар Љајић и изразио спремност да у партнерским односима са ресорним Секретаријатом, на наредном 50. јубиларном Сајму туризма представити конкретне резултате.

Отварању су присуствовали и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине, Михаљ Њилаш, и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић.

Учесници отварања и почасни гости су потом обишли изложбене просторе у оквиру Сајма туризма.

У склопу данашњих сајамских активности, потпредседник Ђоковић је учествовао на Међународном скупу винских витезова из двадесетак винских редова из земље и региона у организацији Туристичке организације Војводине уз подршку Туристичке организације Грсда Новог Сада, Сајма и Секретаријата, а потом и на Годишњем скупу туристичких водича Србије, у организацији Националне асоцијације туристичких водича Србије.

Ђоковић је данас и учесник Конференције под називом ,,Туризам као фактор регионалне сарадње на Балкану“, у организацији Балканске асоцијације хотелијера и ресторатера БАХА, а у вечерњим часовима ће доделити признања за нови квалитет у туризму на Вечери шампиона.