Susret potpredsednika Ivana Đokovića i Nj.E. ambasadora Tunisa Sejf Alah Redžiba

Novi Sad, 11. maj 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao se danas u Pokrajinskoj vladi sa Nj.E. ambasadorom Tunisa Sejf Alah Redžibom. Ovo je značajan trenutak, s obzirom da je novopostavljeni ambasador Tunisa prvi put u poseti Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Potpredsednik Đoković je sa ambasadorom razgovarao o mogućnostima za saradnju na polju privrede, preduzetništva, ali i turizma kao privredne grane od obostranog interesa, s obzirom da je Tunis svojevremeno bio jedna od omiljenih turističkih destinacija za mnoge turiste, uključujući i turiste iz Srbije, dok se turističko tržište regiona i Srbije značajnije otvara za turiste iz severne Afrike.

Ambasador Sejf Alah Redžib je ovom prilikom razgovarao i o predstojećoj poseti ministra turizma Tunisa, koji bi takođe posetio AP Vojvodinu i kome bi bili predstavljeni kapaciteti i potencijali u oblasti turističke privrede i saradnje na međuregionalnom nivou.

Potpredsednik je ovom prilikom pozvan na svečanost povodom Dana Afrike, praznik sećanja na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva, krovne organizacije naroda ovog kontinenta, koja se obeležava 25. maja, jer se od 1963. godine smatra danom oslobođenja i ujedinjenja Afrike u čiju zajednicu je tada pristupilo 30 zemalja. Od 2002. godine organizacija nosi ime Afrička unija.

Pored toga, Đoković je pozvan da bude deo zvanične delegacije Republike Srbije, koja će sredinom maja meseca, na čelu sa ministrom spoljnih poslova Republike Srbije, Ivicom Dačićem, boraviti u Tunisu. Svojom odgovornom spoljnom politikom, Srbija održava odlične političke odnose sa afričkim zemljama, a predstojeća poseta Tunisu će u mnogome doprineti i poboljšanju ekonomskih odnosa.