Иванишевић о значају дигиталне трансформације предузећа на Инфо данима ,,StarTech“ програма за иновативна предузећа који спроводи НАЛЕД и компанија ,,Philip Morris“ у Србији

Нови Сад, 28. април 2021. – Данас је у Великој сали Скупштине АП Војводине одржана конференција, последња у низу у оквиру ,,Инфо дана“ које организује Национална aлијанса за локални економски развој – НАЛЕД, а у вези са програмом који је намењен иновативним предузећима, под називом ,,StarTech“ – кампања за иновације, дигиталну економију и квалитетна радна места.

Учесници данашње конференције су представници јавног и приватног сектора, невладиних организација, кластера, као и предузетници и иноватори. У реализацији инфо дана учествује и локална невладина организација ,,ENECA“ из Ниша.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, био је учесник данашње конференције која носи назив ,,Милион долара за иновативна предузећа“, а у оквиру панела који је претходио презентацији поменутог програма грантова, те овом приликом говорио о АП Војводини као регионалном центру дигиталне привреде.

,,Ово јесте будућност, посебно када говоримо о социјално одговорним предузећима, јер када удружимо привредни сектор са идејом дигиталне трансформације привреде добијамо очекиван резултат – прихватање идеје о дигиталној трансформацији и псоровођење исте. Пандемија је показала неопходност прилагођавања новонасталим околностима и управо овакви пројекти јесу важни да заједно позовемо што већи број привредних субјеката да узму учешће и користе средства по свим предвиђеним линијама да бисмо после одређеног времена кренемо у разне процесе и за ново време“, рекао је секретар Иванишевић, додавши да су овакви пројекти мост између времена пандемије и времена када је више не буде.

Говорници уводног панела који је претходио самој презентацији кампање, са стручног и искуственог аспекта су се бавили тематским целинама попут отварања перспективе привреди путем дигиталне трансформације и иновативних приступа пословању и значаја технолошког напретка за развој предузећа. Академска заједница је изнела сопствено виђење овог приступа изневши универзитетски аспект поводом иновативне трансформације пословних процеса.

,,StarTech“ програм подршке дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа део је трогодишњег пројекта за промоцију иновација и технолошког развоја у Србији који спроводи НАЛЕД уз подршку компаније ,,Philip Morris“, са циљем убрзања раста српских компанија и трансформација традиционалне економије засноване на пољопривреди и производњи ниског степена прераде, у дигиталну, извозно оријентисану економију засновану на знању и иновацијама.

У оквиру пројекта, од 31. марта до 4. јуна 2021. отворен је први годишњи конкурс за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији, кроз који предузетници, микро, мала и средња предузећа, као и тимови физичких лица до пет чланова, могу да конкуришу за бесповратна средства у укупној вредности од милион долара, и до хиљаду сати експертске подршке. Подршка се пружа стартап предузећима, иновативним идејама, малим и средњим предузећима за дигиталну трансформацију и за развој иновација са циљем извоза или повећања броја радних места.

Опшриније о самом пројекту, потенцијални апликанти се могу информисати путем startech.org.rs платформе.

Закључак данашње конференције је свакако неопходност оваквог програма и сличних кампања које свакако промовишу Републику Србију и АП Војводину као иновационе дестинације, промовишу стручни и иновативни приступ пословању и потребама домаћег и страног тржишта, јачајући везе између саме науке и привреде.