Ivanišević o značaju digitalne transformacije preduzeća na Info danima ,,StarTech“ programa za inovativna preduzeća koji sprovodi NALED i kompanija ,,Philip Morris“ u Srbiji

Novi Sad, 28. april 2021. – Danas je u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana konferencija, poslednja u nizu u okviru ,,Info dana“ koje organizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED, a u vezi sa programom koji je namenjen inovativnim preduzećima, pod nazivom ,,StarTech“ – kampanja za inovacije, digitalnu ekonomiju i kvalitetna radna mesta.

Učesnici današnje konferencije su predstavnici javnog i privatnog sektora, nevladinih organizacija, klastera, kao i preduzetnici i inovatori. U realizaciji info dana učestvuje i lokalna nevladina organizacija ,,ENECA“ iz Niša.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, bio je učesnik današnje konferencije koja nosi naziv ,,Milion dolara za inovativna preduzeća“, a u okviru panela koji je prethodio prezentaciji pomenutog programa grantova, te ovom prilikom govorio o AP Vojvodini kao regionalnom centru digitalne privrede.

,,Ovo jeste budućnost, posebno kada govorimo o socijalno odgovornim preduzećima, jer kada udružimo privredni sektor sa idejom digitalne transformacije privrede dobijamo očekivan rezultat – prihvatanje ideje o digitalnoj transformaciji i psorovođenje iste. Pandemija je pokazala neophodnost prilagođavanja novonastalim okolnostima i upravo ovakvi projekti jesu važni da zajedno pozovemo što veći broj privrednih subjekata da uzmu učešće i koriste sredstva po svim predviđenim linijama da bismo posle određenog vremena krenemo u razne procese i za novo vreme“, rekao je sekretar Ivanišević, dodavši da su ovakvi projekti most između vremena pandemije i vremena kada je više ne bude.

Govornici uvodnog panela koji je prethodio samoj prezentaciji kampanje, sa stručnog i iskustvenog aspekta su se bavili tematskim celinama poput otvaranja perspektive privredi putem digitalne transformacije i inovativnih pristupa poslovanju i značaja tehnološkog napretka za razvoj preduzeća. Akademska zajednica je iznela sopstveno viđenje ovog pristupa iznevši univerzitetski aspekt povodom inovativne transformacije poslovnih procesa.

,,StarTech“ program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća deo je trogodišnjeg projekta za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji koji sprovodi NALED uz podršku kompanije ,,Philip Morris“, sa ciljem ubrzanja rasta srpskih kompanija i transformacija tradicionalne ekonomije zasnovane na poljoprivredi i proizvodnji niskog stepena prerade, u digitalnu, izvozno orijentisanu ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

U okviru projekta, od 31. marta do 4. juna 2021. otvoren je prvi godišnji konkurs za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji, kroz koji preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva u ukupnoj vrednosti od milion dolara, i do hiljadu sati ekspertske podrške. Podrška se pruža startap preduzećima, inovativnim idejama, malim i srednjim preduzećima za digitalnu transformaciju i za razvoj inovacija sa ciljem izvoza ili povećanja broja radnih mesta.

Opšrinije o samom projektu, potencijalni aplikanti se mogu informisati putem startech.org.rs platforme.

Zaključak današnje konferencije je svakako neophodnost ovakvog programa i sličnih kampanja koje svakako promovišu Republiku Srbiju i AP Vojvodinu kao inovacione destinacije, promovišu stručni i inovativni pristup poslovanju i potrebama domaćeg i stranog tržišta, jačajući veze između same nauke i privrede.