Sekretar Ivanišević učesnik švedsko-srpske konferencije posvećene mogućnostima smanjenja posledica aktuelne pandemije u privredi: Bezbednost građana, zajedništvo i opstanak privrede u fokusu socijalnih partnera

 

Novi Sad, 24. novembar 2020. – Posledice aktuelne situacije nastale usled globalne pandemije izazvane širenjem virusa Covid-19, osetne su u gotovo svim aspektima u društvu, a posebno u privredi i u okviru svih njenih grana. Tim povodom je danas pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, uzeo aktivno učešće u međunarodnoj onlajn konferenciji koja je okupila brojne učesnike iz Republike Srbije i Kraljevine Švedske, a koji su ujedno i istaknuti socijalni partneri Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

Cilj prve u nizu planiranih konferencije jeste razmena iskustva, sagledavanje trenutne situacije, te mogućnosti i rešenja za prevazilaženje aktuelnih problema, uz predviđanje eventualnih prepreka i u narednom periodu u zavisnosti od situacije.

Sekretar Ivanišević, je istakao da je u toku finalizacija budžetskog okvira, te dao osvrt na mere podrške resorima privrede, turizma i zapošljavanja u okviru postojećih, ali i novih koncepta mera Sekretarijata koje su planirane za naredni period, a koje bi umnogome mogle da pruže neophodnu podršku ovim resorima.

,,Važno je istaći da u turizmu postoji proces, a to je relativna popunjenost kapaciteta turističkih destinacija u zemlji. Potrudićemo se da pomognemo i one turističke potencijale koji nisu bili popunjeni, a koji su naslonjeni na izvesne vidove turizma, poput kongresnog, počev od većih hotela u većim gradovima. Težićemo ka tome da što manje ljudi izgubi posao, omogućavajući generisanje novih radnih mesta. Svoje programe usmeravamo ka zaposlenima i ostvarivanju njihovih prava“, rekao je sekretar i osvrnuo se i na izuzetnu važnost institucionalne saradnje sa Garancijskim i Razvojnim fondom AP Vojvodine.

Ivanišević je pomenuo i novi konkurs iz oblasti elektronskih komunikacija, uputivši poziv jedinicama lokalnih samouprava koje su slabije razvijene da uzmu učešće kada konkurs bude aktuelan, kao i sindikatima kako bi ih još više motivisali da se uključe sa svojim projektima.

U toku današnje konferencije predstavnici socijalnih partnera dveju država su izneli svoja viđenja stanja u privredi i njenim granama, kao i mere koje su preduzete na svim nivoima namenjene oporavku i održanju privrede, kao i preživljavanju pojedinih grana, prevashodno preduzetništva, uslužnog sektora, industrije, turizma i ugostiteljstva.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, je ovim putem istakao da su zajedništvo i solidarnost od najvećeg značaja, te da svi socijalni partneri moraju iskazati visok nivo odgovornosti i borbenosti prilikom suočavanja sa svim problemima.

,,Više nego ikada bi trebalo da radimo zajedno, kako ekonomija kao pokretač i izvor svega ne bi stala. Bezbednost građana i opstanak privrede su u fokusu svih socijalnih partnera, stoga je njihovo prisustvo i razmena iskustava na ovakvim događajima veoma važno“, rekao je Milić dodavši da u sindikatu postoji veliki strah od novih gubitaka radnih mesta.

U radu konferencije učestvovali su i predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Vladimir Lalošević, kao i socijalni partneri iz Švedske, predsednica Komiteta za tržište rada u švedskom parlamentu, Ana Johanson, regionalni predsednik Unije poslodavaca trgovine Trgovinske federacije Švedske, Rudolf Antoni, i regionalni menadžer švedske konfederacije sindikata ,,Landsorganisationen i Sverige“, Bengt Forsling.