„Vojvodina beer future 2019“: potpredsednik Đoković o vraćanju starog sjaja hmeljarstva u Vojvodini

 

Novi Sad, 4. jun 2019. – Poslovni forum posvećen budućnosti pivarstva u Vojvodini, pod nazivom ,,Vojvodina beer future 2019“, održan je danas u Privrednoj komori Vojvodine, na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Agrarne komore Češke Republike, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Cilj Foruma je upoznavanje šire javnosti sa iskustvima čeških kompanija koje posluju u oblasti pivarstva i povezivanje sa pivarama sa teritorije AP Vojvodine. Privredna komora Vojvodine je usmerila pažnju učesnika prvenstveno na izuzetan potencijal još uvek nedovoljno iskorišćene pivarske industrije.

Obraćajući se učesnicima, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, naveo je da pivarska industrija u Republici Srbiji direktno i indirektno zapošljava više od 17 hiljada ljudi, a da se više od 90 odsto sirovina nabavlja lokalno, direktno utičući na domaću privredu i poljoprivredu. To govori da postoji osnov za zdrav rast i dalji razvoj koji će dovesti do pozitivnog uticaja na ekonomiju, a samim tim i do većih ulaganja.

Govoreći o merama podrške koju pruža Sekretarijat za privredu ovakvim i sličnim proizvodnim delatnostima, Đoković je istakao da već treću godinu za redom dodeljuje subvencije za nabavku mašina, opreme, repromaterijala i sirovina za proizvođačku industriju, uključujući i vinarije, male i zanatske pivare.

Po njegovim rečima, ovakav koncept predstavlja novi zamajac u proizvodnom ciklusu. Pored toga, ambalaža, inovacije, standardizacija i sertifikacija su predmet subvencija. Sve navedeno je, kao celina, novi turistički resurs koji Vojvodina može da ponudi.

U AP Vojvodini je evidentiran i rast broja zanatskih pivara, što je od izuzetnog značaja, s obzirom da se zanatsko pivarstvo vezuje za nezavisne pivare kod kojih se akcenat stavlja na kvalitet i aromu piva. ,,Kraft“ piva karakterišu tradicionalna načela proizvodnje, tačnije kvalitetni i prirodni sastojci, dok izostaje proces filtracije i pasterizacije, stoga ove pivare teže ka kvalitetu, a ne ka masovnoj proizvodnji.

U okviru programa Foruma, upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji Privredne komore Vojvodine i Agrarne komore Češke Republike.