„Vojvodina beer future 2019“: потпредседник Ђоковић о враћању старог сјаја хмељарства у Војводини

 

Нови Сад, 4. јун 2019. – Пословни форум посвећен будућности пиварства у Војводини, под називом ,,Vojvodina beer future 2019“, одржан је данас у Привредној комори Војводине, на иницијативу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Аграрне коморе Чешке Републике, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Циљ Форума је упознавање шире јавности са искуствима чешких компанија које послују у области пиварства и повезивање са пиварама са територије АП Војводине. Привредна комора Војводине је усмерила пажњу учесника првенствено на изузетан потенцијал још увек недовољно искоришћене пиварске индустрије.

Обраћајући се учесницима, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, навео је да пиварска индустрија у Републици Србији директно и индиректно запошљава више од 17 хиљада људи, а да се више од 90 одсто сировина набавља локално, директно утичући на домаћу привреду и пољопривреду. То говори да постоји основ за здрав раст и даљи развој који ће довести до позитивног утицаја на економију, а самим тим и до већих улагања.

Говорећи о мерама подршке коју пружа Секретаријат за привреду оваквим и сличним производним делатностима, Ђоковић је истакао да већ трећу годину за редом додељује субвенције за набавку машина, опреме, репроматеријала и сировина за произвођачку индустрију, укључујући и винарије, мале и занатске пиваре.

По његовим речима, овакав концепт представља нови замајац у производном циклусу. Поред тога, амбалажа, иновације, стандардизација и сертификација су предмет субвенција. Све наведено је, као целина, нови туристички ресурс који Војводина може да понуди.

У АП Војводини је евидентиран и раст броја занатских пивара, што је од изузетног значаја, с обзиром да се занатско пиварство везује за независне пиваре код којих се акценат ставља на квалитет и арому пива. ,,Крафт“ пива карактеришу традиционална начела производње, тачније квалитетни и природни састојци, док изостаје процес филтрације и пастеризације, стога ове пиваре теже ка квалитету, а не ка масовној производњи.

У оквиру програма Форума, уприличено је свечано потписивање Споразума о сарадњи Привредне коморе Војводине и Аграрне коморе Чешке Републике.