Свечано отворен VI Међународни фестивал савремене фотографије у Новом Саду

 

Нови Сад, 29. август 2019. – Шести по реду Фестивал фотографије под називом „24. кадар“, у организацији Фото комуне, одржава се ове године се од 26. августа до 8. септембра у Спортском и пословном центру у Новом Саду и окупља 24 фотографа из шест европских земаља. Фестивал је путем јавног позива намењеног манифестацијама од значаја за развој туристичког потенцијала АП Војводине, подржан од стране Покрајинског секретријата за привреду и туризам.

Од свог настанка 1839. године, фотографија као посебан медиј, значајно је променила начин на који посматрамо своје окружење и свет. Превазилажећи уско професионалне границе, фотографија је крајем двадесетог века доживела још једну револуцију увођењем дигиталне фотографије, а потом и уметничке фотографије. Ова грана уметности је заинтересовала многе креативне појединце који својим даром и визуром заустављају време. Фотограф, својим даром, свакако може сваки кадар претворити у уметничко дело.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, свечано је отворио Фестивал речима да фотографија има изузетан привредни потенцијал, те да све забележено на фотографском папиру, у дигиталном облику, је роба која се износи на тржиште.

,,Покрајински секретаријат за привреду и туризам је, препознавши значај ове делатности, определио буџетска средства која кроз туризам и креативну економију чине економски подстицај друштву, док са друге стране, кроз туризам и културу стварају нову представу о нама. Целокупна стратегија Војводине у погледу туризма и брендирања туристичког производа мора да буде везана за титулу коју Град Нови Сад носи као престоница културе. Сваки становник овог простора би требало да се укључи у ,,бојење културне бојанке“ Града Новог Сада и то не само путем организовања манифестација, већ и појединачним улогама сваког од нас“, рекао је Ђоковић.

На свечаном отварању се обратио и оснивач Фестивала савремене фотографије ,,24. Кадар“, др Ранко Ђуровић.

У време одржавања Фестивала фотографије, одиграће се и такмичење 24 фотографа који су учествовали на фестивалу у претходних пет годинa. Осим Србије, у финалу се такмиче, фотографи из Аустрије, Хрватске, Бугарске, Румуније и Молдавије, а правила такмичења налажу да сваки учесник добије листу од, симболично, 24 теме за чију реализацију су временски ограничени, подељени у две групе и на које би требало да одговоре једном, најбољом, фотографијом.