Svečano otvoren VI Međunarodni festival savremene fotografije u Novom Sadu

 

Novi Sad, 29. avgust 2019. – Šesti po redu Festival fotografije pod nazivom „24. kadar“, u organizaciji Foto komune, održava se ove godine se od 26. avgusta do 8. septembra u Sportskom i poslovnom centru u Novom Sadu i okuplja 24 fotografa iz šest evropskih zemalja. Festival je putem javnog poziva namenjenog manifestacijama od značaja za razvoj turističkog potencijala AP Vojvodine, podržan od strane Pokrajinskog sekretrijata za privredu i turizam.

Od svog nastanka 1839. godine, fotografija kao poseban medij, značajno je promenila način na koji posmatramo svoje okruženje i svet. Prevazilažeći usko profesionalne granice, fotografija je krajem dvadesetog veka doživela još jednu revoluciju uvođenjem digitalne fotografije, a potom i umetničke fotografije. Ova grana umetnosti je zainteresovala mnoge kreativne pojedince koji svojim darom i vizurom zaustavljaju vreme. Fotograf, svojim darom, svakako može svaki kadar pretvoriti u umetničko delo.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, svečano je otvorio Festival rečima da fotografija ima izuzetan privredni potencijal, te da sve zabeleženo na fotografskom papiru, u digitalnom obliku, je roba koja se iznosi na tržište.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je, prepoznavši značaj ove delatnosti, opredelio budžetska sredstva koja kroz turizam i kreativnu ekonomiju čine ekonomski podsticaj društvu, dok sa druge strane, kroz turizam i kulturu stvaraju novu predstavu o nama. Celokupna strategija Vojvodine u pogledu turizma i brendiranja turističkog proizvoda mora da bude vezana za titulu koju Grad Novi Sad nosi kao prestonica kulture. Svaki stanovnik ovog prostora bi trebalo da se uključi u ,,bojenje kulturne bojanke“ Grada Novog Sada i to ne samo putem organizovanja manifestacija, već i pojedinačnim ulogama svakog od nas“, rekao je Đoković.

Na svečanom otvaranju se obratio i osnivač Festivala savremene fotografije ,,24. Kadar“, dr Ranko Đurović.

U vreme održavanja Festivala fotografije, odigraće se i takmičenje 24 fotografa koji su učestvovali na festivalu u prethodnih pet godina. Osim Srbije, u finalu se takmiče, fotografi iz Austrije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Moldavije, a pravila takmičenja nalažu da svaki učesnik dobije listu od, simbolično, 24 teme za čiju realizaciju su vremenski ograničeni, podeljeni u dve grupe i na koje bi trebalo da odgovore jednom, najboljom, fotografijom.