Ivan Đoković potpisao Sporazum sa NIS a.d.: Sekretarijat izdvojio 33 miliona dinara za realizaciju projekta ,,NIS šansa“ 2017. godine za 114 mladih

 

Novi Sad, 31. mart 2017. – Nova generacija polaznika programa „NIS šansa“ potpisala je danas ugovore o radu u poslovnoj zgradi NIS-a u Novom Sadu. Ugovore je potpisalo ukupno 114 mladih stručnjaka – 73 operatera i inženjera koji će biti zaposleni u Bloku Prerada i 41 inženjer koji će biti zaposleni u ostalim Blokovima kompanije. Tom prilikom, u poslovnom centru NIS-a je potpisan i Sporazum o realizaciji projekta „NIS Šansa“ između kompanije NIS i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Sporazum kojim se utvrđuju međusobna prava i obaveze prilikom zapošljavanja diplomiranih studenata i srednjoškolaca u NIS-u, potpisali su direktor Funkcije za organizaciona pitanja NIS-a Andrej Šibanov i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Zaposleni koji su danas potpisali ugovore u Novom Sadu, biće raspoređeni na radnim mestima u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu i Elemiru. Pravo prijave na konkurs „NIS šansa“ imali su kandidati sa završenim fakultetom bez radnog iskustva u struci, kao i oni sa srednjom tehničkom školom bez radnog iskustva.

Realizacija programa zapošljavanja mladih u NIS-u započela je 2010. godine kroz program „Prva šansa“, koji se dve godine kasnije razvio u program „NIS šansa“.

„Više od 800 ljudi prošlo je kroz program „NIS šansa“ i većina njih je ostala da radi i doprinosi uspehu i daljem razvoju naše kompanije. Danas imamo stručnjake iz različitih oblasti – inženjere rudarstva, tehnologije, geologije, mašinstva, elektrotehnike i sve ove profesije su potrebne za dalje unapređenje NIS-a, kao jedne od najuspešnijih kompanija u regionu. Vama lično želim sve najbolje i savetujem da svakog dana steknete nova znanja i iskustva, što će vam koristiti u narednim koracima u karijeri. Takođe, želim da se zahvalim našim partnerima iz Autonomne pokrajine Vojvodine za pomoć u realizaciji ovog korisnog programa. Uveren sam da ćemo zajedno nastaviti sa ovom lepom praksom“, izjavio je Andrej Šibanov pozdravljajući kandidate „NIS šanse“.

U skladu sa svojim sloganom „Budućnost na delu“, NIS na ovaj način nastoji da omogući mladim stručnjacima da odmah po završetku školovanja počnu da rade i steknu neophodno iskustvo, dok istovremeno obezbeđuje stručan kadar neophodan za uspešno poslovanje kompanije.

Da su došli u jednu od najuređenijih kompanija u Srbiji, istakao je potpredsednik Ivan Đoković obraćajući se novim zaposlenima NIS-a. „Korporativno upravljanje, poslovni procesi, administracija i, pre svega, korporativna i socijalna odgovornost, u smislu bezbednosti zaposlenih, očuvanja životne sredine, ali i odnosa prema državi domaćinu u kojoj kompanija posluje, doveli su NIS u top pet svetskih kompanija u oblasti nafte i gasa. Zato je ovaj početak jako dobra referenca za vašu dalju poslovnu karijeru. Izuzetno mi je drago što je Pokrajinska vlada mogla da podrži ovaj program, ne samo zbog otvaranja novih radnih mesta, već zato što smo grupu mladih visokokvalifikovanih građana iz oblasti inženjerskih zanimanja uspeli da zadržimo u Srbiji i uključimo ih u radni proces“.

Pored projekta ,,NIS šansa“, za koji je Sekretarijat izdvojio 32.9 miliona dinara za sufinansiranje troškova Projekta za 2017. godinu (što iznosi 50 odsto sredstava po osnovu ugovora o radu na određeno vreme u trajanju od 12 meseci za ukupno 114 mladih stručnjaka), u tekućoj godini u oblasti zapošljavanja izdvojeno je 50.5 miliona dinara za samozapošljavanje (gde se subvencija dodeljuje nezaposlenom licu u iznosu od 182.000 do 456.000 dinara). Za zapošljavanje nezaposlenih lica opredeljeno je 60 miliona dinara, tačnije iznos od 183.000 do 202.000 dinara namenjenih poslodavcu po nezaposlenom licu. Takođe, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je za javne radove u tekućoj godini izdvojio sumu od 15 miliona dinara.