Иван Ђоковић потписао Споразум са НИС а.д.: Секретаријат издвојио 33 милиона динара за реализацију пројекта ,,НИС шанса“ 2017. године за 114 младих

 

Нови Сад, 31. март 2017. – Нова генерација полазника програма „НИС шанса“ потписала је данас уговоре о раду у пословној згради НИС-а у Новом Саду. Уговоре је потписало укупно 114 младих стручњака – 73 оператера и инжењера који ће бити запослени у Блоку Прерада и 41 инжењер који ће бити запослени у осталим Блоковима компаније. Том приликом, у пословном центру НИС-а је потписан и Споразум о реализацији пројекта „НИС Шанса“ између компаније НИС и Аутономне покрајине Војводине.

Споразум којим се утврђују међусобна права и обавезе приликом запошљавања дипломираних студената и средњошколаца у НИС-у, потписали су директор Функције за организациона питања НИС-а Андреј Шибанов и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.

Запослени који су данас потписали уговоре у Новом Саду, биће распоређени на радним местима у Новом Саду, Зрењанину, Кикинди, Панчеву и Елемиру. Право пријаве на конкурс „НИС шанса“ имали су кандидати са завршеним факултетом без радног искуства у струци, као и они са средњом техничком школом без радног искуства.

Реализација програма запошљавања младих у НИС-у започела је 2010. године кроз програм „Прва шанса“, који се две године касније развио у програм „НИС шанса“.

„Више од 800 људи прошло је кроз програм „НИС шанса“ и већина њих је остала да ради и доприноси успеху и даљем развоју наше компаније. Данас имамо стручњаке из различитих области – инжењере рударства, технологије, геологије, машинства, електротехнике и све ове професије су потребне за даље унапређење НИС-а, као једне од најуспешнијих компанија у региону. Вама лично желим све најбоље и саветујем да сваког дана стекнете нова знања и искуства, што ће вам користити у наредним корацима у каријери. Такође, желим да се захвалим нашим партнерима из Аутономне покрајине Војводине за помоћ у реализацији овог корисног програма. Уверен сам да ћемо заједно наставити са овом лепом праксом“, изјавио је Андреј Шибанов поздрављајући кандидате „НИС шансе“.

У складу са својим слоганом „Будућност на делу“, НИС на овај начин настоји да омогући младим стручњацима да одмах по завршетку школовања почну да раде и стекну неопходно искуство, док истовремено обезбеђује стручан кадар неопходан за успешно пословање компаније.

Да су дошли у једну од најуређенијих компанија у Србији, истакао је потпредседник Иван Ђоковић обраћајући се новим запосленима НИС-а. „Корпоративно управљање, пословни процеси, администрација и, пре свега, корпоративна и социјална одговорност, у смислу безбедности запослених, очувања животне средине, али и односа према држави домаћину у којој компанија послује, довели су НИС у топ пет светских компанија у области нафте и гаса. Зато је овај почетак јако добра референца за вашу даљу пословну каријеру. Изузетно ми је драго што је Покрајинска влада могла да подржи овај програм, не само због отварања нових радних места, већ зато што смо групу младих висококвалификованих грађана из области инжењерских занимања успели да задржимо у Србији и укључимо их у радни процес“.

Поред пројекта ,,НИС шанса“, за који је Секретаријат издвојио 32.9 милиона динара за суфинансирање трошкова Пројекта за 2017. годину (што износи 50 одсто средстава по основу уговора о раду на одређено време у трајању од 12 месеци за укупно 114 младих стручњака), у текућој години у области запошљавања издвојено је 50.5 милиона динара за самозапошљавање (где се субвенција додељује незапосленом лицу у износу од 182.000 до 456.000 динара). За запошљавање незапослених лица опредељено је 60 милиона динара, тачније износ од 183.000 до 202.000 динара намењених послодавцу по незапосленом лицу. Такође, Покрајински секретаријат за привреду и туризам је за јавне радове у текућој години издвојио суму од 15 милиона динара.