Потпредседник Иван Ђоковић у посети млекари ,,Carpe diem“ у Крушедолу: неопходна стратегија за удруживање млекара у кластере

 

Крушедол/Ириг, 18. април 2019. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, посетио је данас просторије и производни погон млекаре за производњу и прераду козјег млека ,,Carpe diem“ у Крушедолу. Основана пре пет година у Србобрану, ова млекара је своју производњу и фарму у потпуности пренела на јужне обронке Фрушке горе.

Приликом обиласка млекаре, Ђоковић се упознао са потенцијалима новог производног погона, а разговарао је и о могућностима које се отварају удруживањем млекара и оснивањем кластера који би окупио произвођаче и прерађиваче млека.

Млекара ,,Carpe diem“, која тренутно запошљавава петнаест лица, 2017. године је у Крушедолу започела изградњу нових објеката који су завршени наредне године, попут објекта за смештај 250 грла коза, колико тренутно млекара има у власниству, саграђеном по свим европским стандардима.

Изграђена је и савремена млекара површине 400 м2 у којој се дневно прерађује 2,5 до 3 тоне козјег, овчијег и крављег млека. Тренутно пласирају своје производе на домаћем тржишту, у сарадњи са свим већим трговинским ланцима.  

Ђоковић је става да је неопходно креирати посебну стратегију намењену удруживању млекара и формирања кластера, како би се значајније утицало на унапређење конкурентности микро, малих и средњих предузећа, производно оријентисаних. Потпредседник је уједно разговарао и о извоним потенцијалима ове млекаре и плановима за наредни период.