Potpredsednik Ivan Đoković u poseti mlekari ,,Carpe diem“ u Krušedolu: neophodna strategija za udruživanje mlekara u klastere

  

Krušedol/Irig, 18. april 2019. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, posetio je danas prostorije i proizvodni pogon mlekare za proizvodnju i preradu kozjeg mleka ,,Carpe diem“ u Krušedolu. Osnovana pre pet godina u Srbobranu, ova mlekara je svoju proizvodnju i farmu u potpunosti prenela na južne obronke Fruške gore.

Prilikom obilaska mlekare, Đoković se upoznao sa potencijalima novog proizvodnog pogona, a razgovarao je i o mogućnostima koje se otvaraju udruživanjem mlekara i osnivanjem klastera koji bi okupio proizvođače i prerađivače mleka.

Mlekara ,,Carpe diem“, koja trenutno zapošljavava petnaest lica, 2017. godine je u Krušedolu započela izgradnju novih objekata koji su završeni naredne godine, poput objekta za smeštaj 250 grla koza, koliko trenutno mlekara ima u vlasnistvu, sagrađenom po svim evropskim standardima.

Izgrađena je i savremena mlekara površine 400 m2 u kojoj se dnevno prerađuje 2,5 do 3 tone kozjeg, ovčijeg i kravljeg mleka. Trenutno plasiraju svoje proizvode na domaćem tržištu, u saradnji sa svim većim trgovinskim lancima.  

Đoković je stava da je neophodno kreirati posebnu strategiju namenjenu udruživanju mlekara i formiranja klastera, kako bi se značajnije uticalo na unapređenje konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća, proizvodno orijentisanih. Potpredsednik je ujedno razgovarao i o izvonim potencijalima ove mlekare i planovima za naredni period.