Потпредседник Иван Ђоковић о стратешким правцима са члановима Савета за развој конкурентности

Данас је одржана прва седница Савета за развој конкурентности, установљеног при Покрајинском секретаријату за привреду и туризам. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар, Иван Ђоковић, разговарао је са стручњацима из области привреде и науке, члановима Савета, чија је намера да допринесу формирању иновативних програмских активности, као и унапређењу стручних и искуствених капацитета Секретаријата.

Поред основног циља Савета за развој конкурентности који подразумева и убрзање активности у оперативном смислу у служби реализације стратешких праваца, циљ је и развијање ефиканог ,,троструког хеликса“, тачније повезивања привреде, научно-истраживачких институција и представника власти, као доносиоца одлука.

По речима потпредседника Ђоковића, чланови Савета су релевантни стручњаци из области развоја конкурентности: ,,У АП Војводини постоји 32 кластера, као и пословни инкубатори, али анализе показују да у потпуности не испуњавају сврху због које су основани. Општи ниво конкурентности привреде, удруживање и инкубирање привредних субјеката у кластере захтевају акцелерацију, тачније убрзавање њиховог пословања и конкурентности. Савет је, кроз своју практичну и стручну димензију, гаранција да ћемо моћи адекватно да испитамо све чиниоце и факторе који ће нам омогућити да донесемо добру стратешку одлуку на који начин да се ниво конкурентности унапреди, како би створили нову материјалну вредност и повећање БДП-а“.

Ђоковић је нагласио да је неопходно подизати менаџерске и административне капацитете кластера и смислено их подстицати. Поред тога, успостављање система сталног мониторинга привреде, помоћи ће приликом креирања програма за start-up предузећа, а на основу успешних модела, као и за укључивање кластера у сајамске манифестације ради што ефикасније промоције њихове структуре и рада.

По речима проф. др Слободана Мораче, председника Савета, правци деловања су усмерени ка дефинисању и превазилажењу проблема компетентности запослених, ка унапређењу оперативности, ка пројектима. Проф. Морача је истакао да наука мора да чује глас привреде, како би се дефинисао простор деловања и успоставила чвршћа сарадња у оквиру самих универзитета.

На данашњој Седници учествовао је и помоћник покрајинског секретара за област привреде, Бранислав Бандић.