Održane Konstitutivna sednica i 2. sednica Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta

Konstitutivna sednica Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta, održana je danas u Skupštini AP Vojvodine, nakon koje je održana i 2. sednica  kojom su zaokruženi strateški pravci, stavovi i opredeljenja Saveta u novom mandatu. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, učestvovao je u radu Saveta, kao i kreiranju zaključaka i konkretnih predloga za naredni period i predstojeću konferenciju pod nazivom ,,Za razvoj privrede – okupljanje oko projekata“, predviđenu za decembar.

U okviru Konstitutivne sednice, verifikovani su članovi Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta za mandatni period 2016 – 2020. godine iz Unije poslodavaca Vojvodine, Saveza samostalnih sindikata Vojvodine i Pokrajinskog odbora Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“. Ispred Pokrajinske vlade, članovi PSES su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, pokrajinska sekretarka za finansije, Smiljka Jovanović, pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, i savetnik predsednika Pokrajinske vlade, Goran Lazović.

,,Ovo je prvi korak na upotpunjavanju socijalnog dijaloga, između poslodavaca, Pokrajinske vlade i sindikata. Unija poslodavaca je iznela predloge i mere za unapređenje privrednog ambijenta, i doneta je i odluka o organizovanju velike konferencije pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, gde ćemo pokušati da na jedan koncentrisan način, usmerimo kako zaposlene, tako i poslodavce, da kroz mere Pokrajinske vlade apliciraju za projekte u inostranstvu, ali i za republičke i pokrajinske projekte i sredstva“, rekao je potpredsednik Đoković i istakao da je neophodno da svaki član PSES-a iz sopstvenog delokruga, pripremi predloge mera i aktivnosti za unapređenje stanja u privredi i popravljanje privrednog ambijenta za sve njegove činioce, a shodno nadležnostima Pokrajinske vlade.

Po završetku Konstitutivne sednice održana je i 2. sednica Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta, na kojoj su izneti predlozi Unije poslodavaca Vojvodine za unapređenje privrednog ambijenta. Unija je ovom prilikom inicirala proglašenje Decenije preduzetništva i inovacija, kao i obezbeđenje uslova za održiv privredni rast uz nov ekonomski sistem.

Predsednik Unije poslodavaca, Stanko Krstin, izneo je postojeće probleme i konkretan program reformi čiji su prioriteti uspostavljanje nove kamatne i kreditne politike, kojom se predlaže ukidanje dvovalutnog sistema, potom uspostavljenje nove monetarne politike, formiranje kursa u službi izvoza i rasta, pri čemu se dinar utvrđuje na slobodnom deviznom tržištu, saniranje bankarskog sistema i smanjenje opterećenja privrede. U tom smislu, pored poreske reforme, po Uniji je potrebno smanjiti iznose komunalnih usluga, uvesti realnu kaznenu politiku, te izjednačiti odgovornosti preduzetnika i privrednih društava.

Pored toga, svi prisutni su se usaglasili da je neophodno dalje razvijati socijalni dijalog, kako bi svi predstavnici PSES-a, imali priliku da analiziraju, razmatraju i daju zaključke i formiraju stavove o pojedinim zakonskim i podzakonskim aktima i njihovim nacrtima. Učesnici su najavili kreiranje zajedničkog dokumenta na osnovu zaključaka i stavova, koji bi poslužio kao orijentir u narednom mandatu PSES-a. 

Pokrajinski socijalno-ekonomski savet će, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, a na inicijativu Unije poslodavaca Vojvodine, organizovati Konferenciju pod nazivom ,,Za razvoj privrede – okupljanje oko projekata“, sa ciljem da privrednici i predstavnici zaposlenih, na osnovu Programa Pokrajinske vlade,  iznesu svoje predloge i očekivanja u vezi sa stvaranjem što povoljnijih uslova za razvoj privrede, a time i za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih i svih građana u AP Vojvodini i u celoj Republici Srbiji. Na Konferenciju će, članica PSES biti pozvani istaknuti privrednici, predstavnici velikih multinacionalnih i domaćih kompanija, malih i srednjih preduzeća i preduzetnici koji posluju u Vojvodini, predstavnici komorskog sistema, ustanove i drugi koji bi mogli doprineti uspešnom radu Konferencije.  Planiran termin održavanja Konferencije je prva polovina decembra 2016. godine, a koji će utvrditi Organizacioni odbor.