Покрајински секретаријат за привреду и туризам потписао парнерски споразум за спровођење прекограничног пројекта са партнерима из Осијека

Нови Сад, 25. октобар 2019. – Потписивање партнерског споразума за спровођење прекограничног пројекта посвећеног међурегионалном пословном умрежавању ,,Cross-border Regional Business Networking” – CB NET, уприличено је у Осијеку, Хрватска, уз учешће свих партнера на пројекту. Носилац пројекта је водећи партнер Предузетнички инкубатор БИОС Осијек, а партнери на пројекту су Покрајински секретаријат за привреду и туризам Покрајинске владе, Пословни инкубатор Нови Сад и Град Осијек.

Циљ овог двогодишњег пројекта, чија вредност износи 380 хиљада евра, јесте едуковање младих у области информационо – комуникационих технологија и креативне економије, са посебним освртом на гејминг индустрију где у региону предњачи Град Нови Сад. Активности у оквиру пројекта посвећене су потенцијалу раста и развоја ИКТ индустрије, са циљем да се развије нови образовни програм намењен стручном кадру и предузетницима, усмерен на јачање конкурентности и индивидуалних компетенција. 

Реализација пројекта је уследила након свеобухватне анализе тржишта ком евидентно недостаје радна снага квалификована у оквиру специфичних области. Партнери су усаглашени да је ово регионални проблем, те да се привлачење стручњака и отварање ка захтевном светском тржишту може постићи синергијом свих партнера окупљених око пројеката од заједничког интереса.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, у оквиру својих развојних програма, поставио је јачање и повезивање ИТ сектора као један од својих приоритета, и то уз стручну институционалну подршку свих укључених страна, са циљем постизања заједничких резултата.

Потписивање Споразума  одржано је уочи 13. Међународне конференције о предузетништву на Економском факултету у Осијеку под називом „Човек – најважнији ресурс данашњице“, а која се бавила актуелном темом људских потенцијала у  времену убрзаног развоја високих технологија. Конференција је у многоме била посвећена јачању мотивације запослених, те алатима за привлачење кадрова у различитим сферама пословања. Поред тога, говорило се о ограничењима квота за запошљавање, умрежавању и размени искустава предузетника, ресорних институција, јединица локалне самоуправе и научних институција, а у циљу развоја конкурентности у земљама региона.