Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam potpisao parnerski sporazum za sprovođenje prekograničnog projekta sa partnerima iz Osijeka

Novi Sad, 25. oktobar 2019. – Potpisivanje partnerskog sporazuma za sprovođenje prekograničnog projekta posvećenog međuregionalnom poslovnom umrežavanju ,,Cross-border Regional Business Networking” – CB NET, upriličeno je u Osijeku, Hrvatska, uz učešće svih partnera na projektu. Nosilac projekta je vodeći partner Preduzetnički inkubator BIOS Osijek, a partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam Pokrajinske vlade, Poslovni inkubator Novi Sad i Grad Osijek.

Cilj ovog dvogodišnjeg projekta, čija vrednost iznosi 380 hiljada evra, jeste edukovanje mladih u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija i kreativne ekonomije, sa posebnim osvrtom na gejming industriju gde u regionu prednjači Grad Novi Sad. Aktivnosti u okviru projekta posvećene su potencijalu rasta i razvoja IKT industrije, sa ciljem da se razvije novi obrazovni program namenjen stručnom kadru i preduzetnicima, usmeren na jačanje konkurentnosti i individualnih kompetencija.

Realizacija projekta je usledila nakon sveobuhvatne analize tržišta kom evidentno nedostaje radna snaga kvalifikovana u okviru specifičnih oblasti. Partneri su usaglašeni da je ovo regionalni problem, te da se privlačenje stručnjaka i otvaranje ka zahtevnom svetskom tržištu može postići sinergijom svih partnera okupljenih oko projekata od zajedničkog interesa.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u okviru svojih razvojnih programa, postavio je jačanje i povezivanje IT sektora kao jedan od svojih prioriteta, i to uz stručnu institucionalnu podršku svih uključenih strana, sa ciljem postizanja zajedničkih rezultata.

Potpisivanje Sporazuma  održano je uoči 13. Međunarodne konferencije o preduzetništvu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku pod nazivom „Čovek – najvažniji resurs današnjice“, a koja se bavila aktuelnom temom ljudskih potencijala u  vremenu ubrzanog razvoja visokih tehnologija. Konferencija je u mnogome bila posvećena jačanju motivacije zaposlenih, te alatima za privlačenje kadrova u različitim sferama poslovanja. Pored toga, govorilo se o ograničenjima kvota za zapošljavanje, umrežavanju i razmeni iskustava preduzetnika, resornih institucija, jedinica lokalne samouprave i naučnih institucija, a u cilju razvoja konkurentnosti u zemljama regiona.