Култура, уметност и традиција седам војвођанских градова на филму

Нови Сад, 8. септембар 2015.Филмови о војвођанским градовима – Зрењанину, Сремској Митровици, Панчеву, Суботици, Сомбору, Вршцу и Новом Саду – представљају колоплет снимака са терена, на најбољи начин преносе културно-уметнички сарджај и баштину сваког града, речи су потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васина на данашњој пројекцији пројекта под називом ,,Седам градова у Војводини“. Видео запис који обједињује инсерте седам једночасовних филмова о туристичко – културолошким потенцијалима ових градова, приказан је у Покрајинској влади пред представницима градских организација и институција.

Чињеница да све више туриста посећује Војводину, у чему предњаче градови попут Новог Сада и Суботице, подстицај је да се оживе и други, не мање важни градови покрајине, истакао је Мирослав Васин и додао да је овај пројекат мотивација и подстрек ове активности.
,,У надлежности Секретаријата за привреду је и област туризма, у који се значајно улаже и доприноси, а посебно у протекле две године, те се очитују добри резултати у погледу доласка страних туриста и повећање броја ноћења у покрајини. Томе су умногоме допринеле и туристичке организације градова Војводине. У току 2014. године донета је одлука да се финансира пројекат да се о сваком војвођанском граду, тачније о седам градова, сними промотиван документарни филм, који би служио туристичким организацијама у сврху представљања знаменитости и свих карактеристичних локалитета и појава по којима је поједини град, мање или више, препознатљив. Надамо се да ће у наредном периоду ови филмови наћи своју примену у оквиру рада туристичких организација широм Војводине, како би се побољшала видљивост ових градова и њиховог богатства, културе, историје и традиције“, рекао је Васин.

У сваком филму је акценат стављен и на игру светлости, а живахност градских улица испреплетана је са питомошћу Царске баре и Засавице, као и са узаврелошћу Дунава и Тамиша. Овај доживљај за сва чула пружио је ауторима својеврстан ужитак приликом рада. Музеји и ахиви, заборављени докуменати, галерије, археолошка налазишта и катакомбе, те разговори са релевантним личностима из сваког града, гледаоцу ће пружити јединствен увид у свет стила и укуса људи који су обликовали стварност на другачији начин, кроз коју се прожима богатсво историје ових простора. Филмови су намењени бољој и креативнијој презентацији туристичких организација, као и побољшању видљивости ових градова на дестинацијским мапама.

Аутор филмова је продукција ,,Пакис“, а покровитељ је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова. Данашњој премијери присуствовао је и покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Ненад Станковић.