Predstavljanje nastupa ruskog hora ,,Glinka“ održanog u Sankt Peterburgu

Novi Sad, 7. septembar 2015. – Na današnjem prikazivanju dela nastupa čuvenog ruskog hora „Glinka“, koji je u junu nastupio na festivalu srpske muzike u Sankt Peterburgu, (Ruska Federacija), potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, istakao je da je važno upoznati kako javnost Novog Sada, tako i javnost širom Vojvodine o ovako značajnom kulturološkom događaju.

Ovaj istaknuti ansambl pod dirigentskom palicom Vladislava Černjušenka, je u okviru festivala srpske muzike održanog u Sankt Peterburgu, 17. juna 2015, izveo čuvenu liturgiju „Liturgija svetog Jovana Zlatoustog“, na romskom jeziku, autora dr Zorana Mulića, redovnog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izvođenje Liturgije u prestonici kulture Ruske Federacije podržala je Pokrajinska vlada.
,,Prof. dr Zoran Mulić je svoje značajno delo imao čast da predstavi na festivalu muzike u Sankt Peterburgu, centru kulture, a posebno što je delo koje je u junu predstavljeno komponovano na romskom jeziku. Današnji program je omaž njegovom delu i podsećanje na činjenicu da ovako važna ličnost živi i radi među nama, ali je i podstrek kako umetniku tako i javnosti da i ubuduće cenimo velika umetnička dela i prisustvujemo sličnim događajima. Sama kompozicija predstavlja i kulturno nasleđe romske nacionalne zajednice, ali i čitave pokrajine, u kojoj se prepliću mnoge kulture, tradicije i običaji“, rekao je Miroslav Vasin.

Prezentaciji je prisustvovao i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i u svoje lično ime sekretar Slaviša Grujić je rekao da mu je čast i veliko zadovoljstvo da pozdravi učesnike festivala.
„Činjenica je da muzika, kao vrsta umetnosti, je možda najviše od svih drugih ta, koja spaja ljude, a naročito kada je u pitanju duhovna muzika“, rekao je sekretar Grujić.

„ I današnji susret počeo je izvođenjem himne Roma „Đelem, đelem“ i time smo dobili poruku snažniju i jaču od svih drugih,a to je upravo i suština postojanja muzike, da nas oraspoloži ili ponekad rastuži. Predstavljanjem na Festivalu u Sankt Peterburgu u Rusiji, zemlji koja duhovnu muziku snažno neguje, jeste veliki uspeh, a naročito pod dirigentskom palicom Vladilsava Černjušenka i autora prof. dr Zorana Mulića predstavljen je na pravi način ovaj grad, Pokrajina Vojvodina i Republika Srbija. Zbog utiska, koji je tamo ostavljen i pohvala koje smo dobili, sa ovog mesta želim da vam poželim uspeh u daljem radu i samim tim pružim podršku u daljim aktivnostima“ istakao je na kraju sekretar Grujić.