Представљање наступа руског хора ,,Глинка“ одржаног у Санкт Петербургу

Нови Сад, 7. септембар 2015.На данашњем приказивању дела наступа чувеног руског хора „Глинка“, који је у јуну наступио на фестивалу српске музике у Санкт Петербургу, (Руска Федерација), потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, истакао је да је важно упознати како јавност Новог Сада, тако и јавност широм Војводине о овако значајном културолошком догађају.

 

Овај истакнути ансамбл под диригентском палицом Владислава Черњушенка, је у оквиру фестивала српске музике одржаног у Санкт Петербургу, 17. јуна 2015, извео чувену литургију „Литургија светог Јована Златоустог“, на ромском језику, аутора др Зорана Мулића, редовног професора Академије уметности у Новом Саду. Извођење Литургије у престоници културе Руске Федерације подржала је Покрајинска влада.
,,Проф. др Зоран Мулић је своје значајно дело имао част да представи на фестивалу музике у Санкт Петербургу, центру културе, а посебно што је дело које је у јуну представљено компоновано на ромском језику. Данашњи програм је омаж његовом делу и подсећање на чињеницу да овако важна личност живи и ради међу нама, али је и подстрек како уметнику тако и јавности да и убудуће ценимо велика уметничка дела и присуствујемо сличним догађајима. Сама композиција представља и културно наслеђе ромске националне заједнице, али и читаве покрајине, у којој се преплићу многе културе, традиције и обичаји“, рекао је Мирослав Васин.

Презентацији је присуствовао и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.

У име Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и у своје лично име секретар Славиша Грујић је рекао да му је част и велико задовољство да поздрави учеснике фестивала.
„Чињеница је да музика, као врста уметности, је можда највише од свих других та, која спаја људе, а нарочито када је у питању духовна музика“, рекао је секретар Грујић.

„ И данашњи сусрет почео је извођењем химне Рома „Ђелем, ђелем“ и тиме смо добили поруку снажнију и јачу од свих других,а то је управо и суштина постојања музике, да нас орасположи или понекад растужи. Представљањем на Фестивалу у Санкт Петербургу у Русији, земљи која духовну музику снажно негује, јесте велики успех, а нарочито под диригентском палицом Владилсава Черњушенка и аутора проф. др Зорана Мулића представљен је на прави начин овај град, Покрајина Војводина и Република Србија. Због утиска, који је тамо остављен и похвала које смо добили, са овог места желим да вам пожелим успех у даљем раду и самим тим пружим подршку у даљим активностима“ истакао је на крају секретар Грујић.