Kultura, umetnost i tradicija sedam vojvođanskih gradova na filmu

Novi Sad, 8. septembar 2015. – Filmovi o vojvođanskim gradovima – Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Subotici, Somboru, Vršcu i Novom Sadu – predstavljaju koloplet snimaka sa terena, na najbolji način prenose kulturno-umetnički sardžaj i baštinu svakog grada, reči su potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina na današnjoj projekciji projekta pod nazivom ,,Sedam gradova u Vojvodini“. Video zapis koji objedinjuje inserte sedam jednočasovnih filmova o turističko – kulturološkim potencijalima ovih gradova, prikazan je u Pokrajinskoj vladi pred predstavnicima gradskih organizacija i institucija.

Činjenica da sve više turista posećuje Vojvodinu, u čemu prednjače gradovi poput Novog Sada i Subotice, podsticaj je da se ožive i drugi, ne manje važni gradovi pokrajine, istakao je Miroslav Vasin i dodao da je ovaj projekat motivacija i podstrek ove aktivnosti.
,,U nadležnosti Sekretarijata za privredu je i oblast turizma, u koji se značajno ulaže i doprinosi, a posebno u protekle dve godine, te se očituju dobri rezultati u pogledu dolaska stranih turista i povećanje broja noćenja u pokrajini. Tome su umnogome doprinele i turističke organizacije gradova Vojvodine. U toku 2014. godine doneta je odluka da se finansira projekat da se o svakom vojvođanskom gradu, tačnije o sedam gradova, snimi promotivan dokumentarni film, koji bi služio turističkim organizacijama u svrhu predstavljanja znamenitosti i svih karakterističnih lokaliteta i pojava po kojima je pojedini grad, manje ili više, prepoznatljiv. Nadamo se da će u narednom periodu ovi filmovi naći svoju primenu u okviru rada turističkih organizacija širom Vojvodine, kako bi se poboljšala vidljivost ovih gradova i njihovog bogatstva, kulture, istorije i tradicije“, rekao je Vasin.

U svakom filmu je akcenat stavljen i na igru svetlosti, a živahnost gradskih ulica isprepletana je sa pitomošću Carske bare i Zasavice, kao i sa uzavrelošću Dunava i Tamiša. Ovaj doživljaj za sva čula pružio je autorima svojevrstan užitak prilikom rada. Muzeji i ahivi, zaboravljeni dokumenati, galerije, arheološka nalazišta i katakombe, te razgovori sa relevantnim ličnostima iz svakog grada, gledaocu će pružiti jedinstven uvid u svet stila i ukusa ljudi koji su oblikovali stvarnost na drugačiji način, kroz koju se prožima bogatsvo istorije ovih prostora. Filmovi su namenjeni boljoj i kreativnijoj prezentaciji turističkih organizacija, kao i poboljšanju vidljivosti ovih gradova na destinacijskim mapama.

Autor filmova je produkcija ,,Pakis“, a pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Današnjoj premijeri prisustvovao je i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković.