Иван Ђоковић у радној посети Подгорици: Велики простор за ефикаснију привредну сарадњу са АП Војводином и креирање заједничког туристичког производа

 

Подгорица, 5. мај 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, боравио је данас у радној посети Подгорици, Република Црна Гора, где се састао са градоначелником Подгорице, Славољубом Стијеповићем, и министром одрживог развоја и туризма Црне Горе, Павлом Радуловићем, а посетио је и Националну туристичку организацију Црне Горе.

Циљ данашњих сусрета јесте интензивирање економске сарадње двеју земаља, потом организационе активности око предстојећих манифестација ,,Дани Војводине“ и ,,Дани Подгорице“, као и креирање заједничких туристичких производа Републике Црне Горе и АП Војводине.

Учесници сусрета су били и помоћник покрајинског секретара за област туризма, мр Сергеј Тамаш, као и директорица Туристичке организације Војводине, др Наташа Павловић.

Приликом сусрета са градоначелником Града Подгорице, саговорници су се усагласили да постоји простор за целисходнију сарадњу између Подгорице, Новог Сада и читаве АП Војводине, те да је неопходно да се у наредном периоду између представника два града интензивира комуникација, а у циљу реализације конкретних пројеката од обостраног интереса.

Градоначелник Славољуб Стијеповић је овом приликом истакао да би веома добре политичке односе између Црне Горе и Србије требало да пратејош бољи и ефикаснији односи, превасходно на пољу економске сарадње и привредне размене између две државе и њихових градова. Од како је и сама Подгорица од транзитног постала туристички град,Стијеповић оцењује да иницијатива да се одрже манифестације ,,Дани Војводине“ и ,,Дани Подгорице“, на начин на који је то предвиђено, ствара претпоставке за сарадњу и у многим другим областима.

Приликом данашњег сусрета потпредседника Ђоковића са министром одрживог развоја и туризма Црне Горе, Павлом Радуловићем,  истакнуто је да је креирање заједничких туристичких производа Црне Горе и АП Војводине могућност за привлачење туриста, поготово са удаљених тржишта.  

Наглашавајући значај црногорске националне заједнице у АП Војводини, потпредседник Ђоковић је пренео интересовање Покрајинске владе да се у Новом Саду организује манифестација ,,Дани Подгорице“, као и да Подгорица у октобру ове године буде домаћин привредницима и туристичким посленицима АП Војводине, са циљем представљања богата културне, историјске, и туристичке  понуде Покрајине.

,,У оквиру традиционалне манифестације „Дани Војводине” биће представљени туристички потенцијали и ресурси, гастрономија, и вински туризам у региону, а у циљу промоције и освајања нових тржишта. Земља у фокусу ове године јесте Црна Гора, а поред града Подгорице, током наредних година,манифестација би била проширена и на друге градове у Црној Гори“, рекао је Ђоковић, подсетивши министра Радуловића и на сарадњу која се традиционално остварује и између црногорских медијских кућа и Радио-телевизије Војводина, путем реализације пројекта „На два мора“,који обухвата 55 дана заједничког емитовања програма. Ђоковић је најавио могуће измене концепта овог програмау циљу подизања квалитета, што би додатно анимирало туристичку тражњу Црне Горе и АП Војводине. Потпредседник Ђоковић је додао да постоји идеја о креирању регионалног туристичког производа Србије, Мађарске и Словачке, те би било веома значајно укључити и Републику Црну Гору, као и Босну и Херцеговину у наредном периоду.

На данашњем састанку у Министарству Републике Црне Горе разговарано је и о партнерству на овогодишњем јубиларном 50. Међународном сајму туризма на Новосадском сајму, која је протекле године по други пут била земља партнер овог сајма, као и о организационим активностима око представљања туристичких потенцијала и ресурса Црне Горе како у АП Војводини, тако и на тржишту региона, те могућностима повезивања туристичких производа за потребе већих тржишта.

Данас је у просторијама Националне туристичке организације Црне горе уприличен и састанак између директорице туристичке организације Војводине, др Наташе Павловић, и директорице Националне туристичке организације Црне горе, Жељке Радак Кукавичић. Током састанка саговорници су потврдили успех дугогодишње сарадње како националних туристичких организација две земље тако и локалних. Војвођанско туристичко тржиште је важан сегмент тржишта за Црну гору, стога је битно војвођанску понуду представљати кроз сајамске наступе и презентације. Планиране активности за 2017 годину су превасходно једнодневне промоције, посете студијских група новинара као и учешће НТО Црне горе на Међународном сајму туризма у Новом Саду. Богато културно наслеђе, бање и гастрономија неки су од мотива који ће подстаћи грађане Црне горе да посете покрајину, при чему ће ТОВ пружити пуну подршку током представљања црногорске туристичке понуде у Војводини.

 Туристичке организације Црне горе и Војводине су се усагласиле око интензивирања сарадње уз активније учешће туристичке привреде обе земље.