Potpredsednik Ivan Đoković na međunarodnoj konferenciji: Potvrdićemo u praksi kroz zvaničnu statistiku da je Vojvodina IT regija

 

Novi Sad, 26. april 2017. – Na današnjoj međunarodnoj konferenciji, održanoj u Novom Sadu pod nazivom ,,Procena potreba za veštinama IKT sektora: mapiranje i ključni nalazi“, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, istakao je značaj uloge inovativnog društva i informaciono-komunikacionih tehnologija, te njihovu sve zastupljeniju ulogu u privredi.

Konferencija je realizovana uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Agencije Evropske unije – ETF (The European Training Foundation) i Klastera informaciono-komunikacionih tehnologija Vojvodine. Radionice u njenom sklopu imaju za cilj da rezultatima sprovedenih analiza i anketa sagledaju potrebe na IKT tržištu, tražnju ovog sektora za kvalifikovanim ljudskim resursima, izvrše procenu postojećih i neophodnih veština i obuka zaposlenih IT stručnjaka, te kreiraju efikasan model spajanja ponude i tražnje.

Govoreći o potrebama privrede, ekonomije i industrije, potpredsednik Đoković se osvrnuo na činjenicu da današnja konferencija jeste pokazatelj da AP Vojvodina nije samo tradicionalno poljoprivredna regija, već da sektor informaciono-komunikacionih tehnologija prednjači, posebno u Novom Sadu, a zahvaljujući dobroj akademskoj osnovi i motivisanosti mladih koji su spremni da svoja znanja primene u praksi.

,,Znanja predstavnika IKT sektora nisu samo primenjena u praksi, već se oni trude da stiču nova, u toku akademskog usavršavanja, kao i dodatne veštine o novim procesima i usavršavaju sopstvenu intelektualnu osnovu za ovo zanimanje. U privrednom i drugom smislu, AP Vojvodinu na kratak rok svakako može da unapredi nova ekonomija znanja, zasnovana na informaciono-komunikacionim tehnologijama. Za sobom ona povlači i druge privredne grane i upotpunjuje kapacitete privrede i njenih grana. Strategija Pokrajinske vlade i resornih sekretarijata jeste usmerena ka implementaciji strategija za uvođenje ,,pametnih“ lokalnih samouprava, kako bi lokalni život bio zasnovan na korišćenju informacionih tehnologija, pri čemu je potrebno uložiti znatna sredstva, edukovati stanovništvo i podići kapital ljudskog resursa“, istakao je Đoković.

On je dodao da je neophodno regionalno povezivanje u ovom domenu, sa onima koji su već stekli formalna iskustva i spremni su da podrže projekte u našoj zemlji, prepoznajući u tome kvalitet neophodan i njima samima. ,,Podizanje kvaliteta života, privređivanja, prevazilaženje granica i dalje povezivanje sa zemljama u okruženju jeste zajednički imperativ. Pokrajinska vlada pomno prati razvoj IKT sektora i spremna je da sasluša povratne informacije ljudi iz ovog resora, kako bi se u strateška dokumenta, ali i u konkurse kojima raspolažemo, uvrstili modeli namenjeni prevazilaženju problema u ovom sektoru i kako bi obezbedili IT kvalitet za Pokrajinu“.

Reprezentativni uzorak pomenutih analiza obuhvata 40 kompanija koje posluju na teritoriji AP Vojvodine, od kojih preko 60 odsto čine mikro i male kompanije, 65 odsto su kompanije koje razvijaju sopstvene proizvode, 55 odsto je autsorsing i podugovaranje, dok značajan broj kompanija kombinuje ova dva vida poslovanja.

IKT stručnjaci su nezamenjiv ljudski resurs, a posebno se izdvajaju profili poput divelopera koji rade na razvoju softvera, stručnjaci za digitalne medije, IKT konsultanti, projektni menadžeri, sistem administratori i test stručnjaci. Kako bi u potpunosti odgovorili zadacima u svom radnom okruženju, analize su pokazale da im nedostaju profesionalna, odnosno tehnička znanja, kao i zadovoljavajući nivo komunikacije na stranim, prevashodno na engleskom jeziku, i zadovoljavajuća stručna znanja prema opisu posla.