Održane konferencija „U susret problemima zaposlenih i tržišta rada“ i zajednička sednica republičkog i pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta

 

Novi Sad, 14. decembar 2018. – Godišnja konferencija Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta i socijalnih partnera pod nazivom „U susret problemima zaposlenih i tržišta rada“ okupila je danas u pokrajinskoj Skupštini predstavnike republičkih i pokrajinskih organa vlasti, sindikata, lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine, filijala nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih razvojnih privrednih komora i agencija, inspekcija, fondova i zavoda, kao i članove republičkog i pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, sa ciljem da se svestrano sagledaju savremeni izazovi tržišta rada.

Učesnici konferencije su razmatrali probleme privrede i zaposlenih, posebno nedostatak radne snage na tržištu, ,,odliv“ kako nekvalifikovane, tako i kvalifikovane i visokoobrazovane radne snage, a izvedene su i ocene i predložene mere za poboljšanje postojećeg stanja.

Okupljeni oko ovih značajnih socijalnih tema, prisutni su danas imali priliku da saznaju sve pojedinosti o aktuelnim ekonomskim i socijalnim pokazateljima u Srbiji i AP Vojvodini iz ugla sindikata, posmatrano kroz aspekt više indikatora, kao i o ambijentu u kome posluje domaća privreda sa aspekta poslodavaca u Vojvodini.

Konferenciju je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, i, kao predsedavajući Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, izneo je viđenja i zaključke u pogledu položaja zaposlenih i izazovima tržišta rada u uslovima demografskih promena, te zaključke u pogledu privrednih aktivnosti.

Đoković ističe da se ekonomija u poslednjih nekoliko godina transformisala u rastuću ekonomiju sa niskom inflacijom, eliminisanim fiskalnim deficitom, opadajućim javnim dugom, stabilnim bankarskim sistemom i oporavkom tržišta rada.

Međutim, brzina rasta domaće privrede je nedovoljna da bi se sustigle zemlje iz regiona, koje su članice Evropske unije. Osnovu za održavanje i dalje ubrzanje privredne aktivnosti bi trebalo da omogući nastavak strukturnih reformi, kao i povećanje investicija i proizvodne aktivnosti u izvozno orijentisanim privrednim delatnostima, posebno onim koje nose veću dodatnu vrednost.

Učesnici konferencije su bili i predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, prof. dr Zoran Stojiljković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, predsednik Pokrajinskog odbora UGS „Nezavisnost“ za Vojvodinu, Milojica Živković, i predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, Stanko Krstin.

Danas je održana i zajednička sednica Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, a na inicijativu PSES-a, na kojoj je, u okviru predviđenog dnevnog reda, ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali predstavio Program ekonomskih reformi.

Pozivajući se na ishod današnje zajedničke sednice, Đoković ističe da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao resorni, budžetirao sredstva za narednu 2019. godinu, namenjena lokalnim samoupravama kako bi formirale lokalne socijalno-ekonomske savete. U ovoj sferi je stanje nezadovoljavajuće, jer u okviru 45 lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine, postoji svega pet lokalnih saveta.

,,PSES u kontinuitetu upućuje svoje smernice, stavove i zaključke, kako Vladi Republike Srbije, resornim ministarstvima, tako i republičkom SES-u. PSES je znatno napredniji u svom radu, po načinu rada i sistematičnosti, u odnosu na republički, što je od izuzetnog značaja. Veliki deo sugestija koje PSES preko republičkog Saveta upućuje Ministarstvu finansija je implementiran u programskim, ekonomskim reformama koje imaju za cilj da izmene strukturu“, rekao je Đoković.

Na zajedničkoj sednici je potpisan i sporazum o saradnji dva socijalno-ekonomska saveta, kojim su definisani dalji pravci i koraci u radu za naredni, četvorogodišnji, period. Stavljen je i akcenat na unapređenje tripartitnog socijalnog dijaloga na nivou lokalnih samouprava. Postignut je dogovor da se jednom godišnje održava sednica dva saveta, te da na svaku sednicu republičkog SES-a, bude pozvan predstavnik i PSES-a.