Obeležena 320. godišnjica Senćanske bitke i Dan opštine Senta

Novi Sad, 11. septembar 2017. – Svečana sednica Skupštine opštine Senta održana je danas u senćanskoj Gradskoj kući u čast 320. godišnjice Senćanske bitke.

Današnjoj svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Nj.E. Aleksandar Vučić, predsednik Mađarske Nj.E. Janoš Ader, delegacije Mađarske i Turske Republike, delegacije Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, predsednici lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, pripadnici Vojske Republike Srbije i drugi.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Miroslav Štatkić, i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Vladimir Galić, prisustvovali su ovoj svečanosti, kojom se simbolično obeležava i Dan opštine Senta.

U Gradskoj kući u Senti okupljene goste na samom početku svečane sednice pozdravila je predsednica Skupštine opštine Senta, Tatjana Balo, kao i predsednik Opštine, Rudolf Cegledi. Prisutni su imali priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, muzičkim, horskim i solističkim izvedbama kulturno-umetničkih društava iz Sente, posebno odabranim za ovu priliku.

Dodeljene su i plakete i zahvalnice zaslužnim i istaknutim stanovnicima opštine Senta.

Nakon svečane sednice, održana je komemorativna svečanost, u okviru koje su položeni venci na spomen-obeležje – Bitke kod Sente, uz oglašavanje zvona u znak pomena poginulima. U popodnevnim časovima biće upriličeno i osvećenje Memorijalne crkve Male svete Tereze u Senti.

Bitka kod Sente ima istorijski značaj, kako za teritoriju na kojoj se odvijala, tako i za čitavu srednju Evropu, koja je potom oslobođena od daljeg turskog pohoda. U toku Velikog turskog rata krajem 17. veka, u blizini Sente se 11. septembra 1697. odigrala bitka velikih razmera, između austrijske i turske vojske, pri čemu je austrijska vojska pod komandom Eugena Savojskog nanela težak poraz protivničkoj vojsci Mustafe II.

Poraz turske vojske kod Sente je od presudnog uticaja na ishod samog pohoda i na rat u celini, omogućivši Austriji da stvori uslove za Karlovački mir 1699. godine.