Miroslav Vasin obišao novoizgrađeni adrenalin park na čenejskom Brkinom salašu

Novi Sad, 6. oktobar 2015. – Otvaranje novog adrenalin parka ,,Brkina avantura” koji je sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, održano je danas na Brkinom salašu na Čeneju. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin istakao je da je umeće bilo malim sredstvima realizovati velik projekat, što je umnogome predstavljalo izazov kako za Sekretarijat, tako i za poljoprivredno gazdinstvo koje je izgradnjom adrenalin staze sadržajno obogatilo svoju već raznovrsnu ponudu u autentičnom vojvođanskom ambijentu.

Projekat ,,Izgradnja adrenalin parka na Brkinom salašu” sufinansiran je od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u okviru Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava neprofitnim institucijama, odnosno udruženjima građana, sa teritorije AP Vojvodine za finansiranje projekata u oblasti turizma. Iznos odobrene subvencije je 100.000 dinara. Preostali iznos potrebnih sredstava obezbedilo je poljoprivredno gazdinstvo ,,Brkin salaš”.

,,Adrenalin staza, kao novi sadržaj u okviru jednog od čenejskih salaša – Brkin salaš, omogućiće deci i svima onima koji su željni uzbuđenja i izazova da dođu i oprobaju se na ovoj stazi. Sam salaš je tipičan vojvođanski salaš, koji obuhvata zimske i letnje sadržaje, uzgoj domaćih životinja, obradiva polja i uzgoj voća i povrća. Adrenalin staza je po svojoj prirodi neobičan sadržaj u okviru jednog salaša, ali je veoma značajan, koji će omogućiti posetiocima da pored postojećih sadržaja na salašu, oprobaju i testiraju svoje sposobnosti. Pokrajinski sekretarijat je ovaj projekat pomogao skromnim sredstvima, ali je sama realizacija parka jedan značajan poduhvat“, rekao je Vasin.

Ovakvim konceptom aktivnosti, u vidu pratećih događaja u okviru gazdinstva, moguće je postići željeni efekat produženja boravka posetilaca u pokrajini. Stvaranje uslova za udruživanje salaša u cilju razvoja ruralnog turizma u Vojvodini stvorilo bi uslove za diverzifikaciju prihoda i njihovo povećanje, čime bi se mladim ljudima u ruralnoj sredini pružila mogućnost da ostanu i unapređuju svoje poslovanje i gazdinstva. Koncept ,,aktivan dan” je usmeren i ka deci školskog uzrasta, kako bi se vratila prirodi i zdravom životu i van gradskog betona.

Adenalin park ,,Brkina avantura”, ima 13 staza, a visprenijima je potrebno oko 45 minuta da savladaju sve prepreke. Park će predstavljati temelj višednevnih kampova za decu gde će oni moći da razvijaju psihomotoričke i fizičke sposobnosti i uče razne veštine snalaženja u prirodi, postavljanje šatora i slično.