Miroslav Vasin o privrednim kretanjima i održivom razvoju na otvaranju 4. Dunavskog biznis foruma

Novi Sad, 7. oktobar 2015. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, učestvovao je na otvaranju ovogodišnjeg Dunavskog biznis foruma, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Učesnicima se na otvaranju obratio i prof. dr Radovan Pejanović. Dunavski biznis forum se ove godine održava od 7. do 9. oktobra 2015. godine, na više lokacija, tačnije u Rektoratu UNS i u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, Centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju BSC i kompanije Media Invent, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.

Ključne teme kojima će se učesnici baviti na ovogodišnjem Forumu su ideja i realizacija Dunavske strategije, diplomatija u službi privrednog povezivanja i razvoja Dunavskog regiona, konkurentnost i održivi razvoj, preduzetništvo, značaj i uticaj medija, agrarni sektor Dunavskog regiona i drugo.


O ulozi, mestu i značaju Dunavskog biznis foruma za ekonomiju i privredu, kao i o izazovima sa kojima se sreću zemlje Dunavskog regiona govorio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, na prvom danu Foruma, pred predstavnicima Univerziteta u Novom Sadu, republičkim i pokrajinskim organima, privrednim komorama, predstavnicima javnog i privatnog sektora, u Amfiteatru Rektorata UNS.


,,Novi Sad je domaćin jedne od najznačajnijih konferencija posvećenoj ekonomiji i privredi, ne samo u Vojvodini, u Srbiji, već i u čitavom regionu. Učesnici konferencije će sagledati situaciju u regionu, uporediti konkurentnost Vojvodine i Srbije u odnosu na razvijenije zemlje, čijem standardu težimo. Najeminentniji predstavnici 10 evropskih zemalja, tačnije preko 500 učesnika, biće u prilici da razmene dragocena iskustva iz oblasti konkurentnosti, planiraju održivi razvoj regiona i posvete se najvažnijim privrednim temama poput preduzetništva, uloge diplomatije, mladih i medija u privrednim tokovima“, rekao je Vasin.

Dunavska strategija definiše 4 cilja, odnosno stuba, koji su ključni za sprovođenje aktivnosti na teritoriji celog regiona Dunava. Aktivnosti se, pre svega, odnose na saobraćaj, energetiku, kulturu i turizam, potom na zaštitu životne sredine, kao i na razvoj informatičkog društva, inovacije, obrazovanje i konkurentnost u okviru privatnog sektora. Osnovna ideja jeste stvaranje bezbednog regiona, sa dobrim upravljačkim mehnizmima, koji ima predispozicije da postane prosperitetan, održiv i atraktivan za život njegovih stanovnika, ali i za dolazak turista.


Miroslav Vasin je istakao da će učesnici radnih panela biti upoznati sa potencijalima Vojvodine, kao najrazvijenijeg regiona u okviru Republike Srbije, po svim ekonomskim pokazateljima. ,,Značaj konferencije se ogleda u činjenici da su učesnici eminentni stručnjaci iz relevantnih oblasti, poput stručnjaka iz oblasti ekonomije, ambasadora više evropskih zemalja, predstavnici univerziteta iz Beograda i Novog Sada. Novi Sad tri dana u godini, koliko traje Dunavski biznis forum, postaje centar privrede Dunavskog regiona.“