Ivanu Đokoviću uručeno nacionalno priznanje ,,Kapetan Miša Anastasijević“ za razvoj i izgradnju prosperiteta AP Vojvodine i Republike Srbije

 

Novi Sad, 9. april 2019. – U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, održana je svečana dodela nacionalnog priznanja – Statueta ,,Kapetan Miša Anastasijević”. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, jedan je od 24 dobitnika ovogodišnjeg priznanja i to ,,za razvoj i izgradnju prosperiteta AP Vojvodine i Republike Srbije“.

Ivan Đoković je ovom prilikom izjavio da činjenica da je on sam jedan od ovogodišnjih dobitnika jeste potvrda rada i dostignuća Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kako ,,mene kao prvog među jednakima, tako i svih zaposlenih koji rade u stručnim službama”.

,,Ovo priznanje je poziv i opomena da uvek vodimo računa o javnom dobru, da vrednosti pojedinca, kako u njegovom profesionalnom, tako i u privatnom životu, bi trebalo da budu nošene idejama Kapetana Miše Anastasijevića. Upravo je to osećaj za javno dobro, rodoljublje, patriotizam, koji su iskazani kroz ekonomiju, privređivanje, te stvaranje dobrog privrednog i poslovnog ambijenta”, rekao je Đoković, dodavši da to mora biti utemeljeno u znanjima, prosvetiteljstvu i stvaratnju nove kulturne vrednosti, a ne samo u stvaranju profita.

Priznanje „Kapetan Miša Anastasijević” je godišnja nagrada koja se dodeljuje za najuspešnije pojedince, predstavnike akademske zajednice, preduzetnike, organizacije i institucije na regionalnom i republičkomk nivou. Ova nagrada se dodeljuje u Novom Sadu u okviru manifestacije „Put ka vrhu“ čiji je cilj da podstiče i afirmiše preduzetništvo u Srbiji. Ova nagrada podseća na velika dela filantropa Miše Anastasijevića, koji je, smatrao da se kroz razvoj prosvete uzdiže narod.

Miša Anastasijević bio je pionir preduzetništva na našim prostorima, te bi u ekonomskom aspektu mladim preduzetnicima on trebalo da bude inspiracija, te da se kroz preduzetništvo za koje se smatra da je nova filozofija razvoja, podržavaju preduzetnici, inovatori i kreativni ljudi.


Obraćajući se slavodobitnicima, predsednik stručne komisije, prof. dr Radovan Pejanović, istakao je da je Miša Anastasijević bio veliki čovek prevashodno zato što je nosio u sebi veliku ljudsku vrednost, te da je on ,,stekao, imao i dao svome otečestvu, te da se tada odrastalo u drugom sistemu vrednosti, u kome je budućnost bila važnija od sadašnjisti, porodica od pojedinca, solidarnost od bezobriznosti, naporan rad od lake zarade“.

Dodelu ovog nacionalnog priznanja realizuju agencija za tržišne komunikacije ,,Medija Invent” iz Novog Sada i Univerzitet u Novom Sadu. Nacionalno priznanje ,,Kapetan Miša Anastasijević” dodeljuje se od 2000. godine.