Ivan Đoković primio visoku delegaciju Skupštine naroda Evroazije

 

Novi Sad, 10. oktobra 2018. – Članovi visoke delegacije Skupštine naroda Evroazije sastali su se danas u Pokrajinskoj vladi sa potpredsednikom Pokrajinske vlade i pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam, Ivanom Đokovićem. Cilj susreta je bilo razmatranje mogućih načina za unapređenje saradnje, te povezivanje Republike Srbije i AP Vojvodine sa zemljama Evroazije, posebno u oblasti privrede, turizma, kulture, visokog obrazovanja, kao i omladinske politike sa zemljama Evroazije.

potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković i prva zamenica generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije i predsednca Saveta Skupštine naroda Rusije Smirnova Svetlana Konstantinovna i zamenik generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije Mlađan Đorđević

Na čelu delegacije je bila prva zamenica generalnog sekretara Skupštine naroda Evroazije i predsednica Saveta Skupštine naroda Rusije, Smirnova Svetlana Konstantinovna, koja je izrazila nadu da će postojeće veze biti u narednom periodu znatno unapređene. Ona je objasnila da Skupština naroda Evroazije objedinjuje veliki broj različitih nacionalnosti i predstavnike različitih zemalja.

Po njenim rečima, kroz instrumente narodne diplomatije, Skupština nastoji na unapredi saradnju i razumevanje među svim narodima na evroazijskom prostoru.
,,Ove nedelje se održavaju dani Skupštine naroda Evroazije u Srbiji, pri čemu imamo dva osnovna koncepta, odnosno oblasti, kojima se bavimo, tačnije društvenom saradnjom u nauci, obrazovanju, kulturi, turizmu, dok je druga oblast ekonomska i poslovna saradnja. U okviru Biznis foruma koji je održan kao deo ove manifestacije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, razmatrane su mogućnosti na koji način naša Skupština može biti od koristi srpskim privrednicima prilikom izlaska na evroazijsko tržište“, istakla je Smirnova, dodavši da je važno razmatrati i iznalaženje načina za dolazak evroazijskih preduzetnika i kompanija na teritoriju Republike Srbije, kao investitora.

Smirnova je i ukazom predsednika Ruske Federacije, Vladimira Putina, imenovana za šefa međunacionalnog Komiteta pri njegovom kabinetu.

Đoković je, kao današnji domaćin, ovom prilikom rekao da je saradnja sa Skupštinom naroda Evroazije, kao i sa Evroazijskom ekonomskom unijom i Evroazijskom bankom za razvoj od važnosti za našu zemlju, jer je to civilizacijski projekat.
,,Ovaj projekat koji počiva na tekovinama istočnog bloka, uspeo je da sačuva svoju dinamiku i prilagodi se prostoru i vremenu. Ovo je samo jedan ekonomski instrument koji ima za cilj da tešnje veže narode bivšeg istočnog bloka, kao i da uključi sve one narode na teritoriji geografske Evrope koji pronalaze za sopstveni cilj jačanje kulturnih, duhovnih i identitetskih veza“, rekao je Đoković.

On je dodao da će jačanje svih, pre svega privrednih i turističkih spona sa zemljama Evroazije, dovesti do tešnje istorijske, kulturne i duhovne saradnje između naroda koji po svojoj suštini, ali i formi, pripadaju jedno drugom.


Vizija Skupštine naroda Evroazije, koji predstavlja savez međunarodnih nevladinih organizacija, jeste pospešivanje integracionih procesa na teritoriji Evroazije, promovisanje saradnje, dobrosusedskih odnosa i uzajamnog poštovanja među državama članicama i partnerima. Članovi su spremni da svojim partnerima, kojih ima iz preko 100 zemalja, govore o Srbiji i AP Vojvodini, kao i o Novom Sadu, sa ciljem unapređenja sfere turizma, koja predstavlja jedan od strateških stubova razvoja dalje saradnje.

Takođe, od izuzetnog je značaja podrška ove organizacije i učešće u realizaciji programa vezanih za Grad Novi Sad, kao Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.