Мирослав Васин положиo венац на спомен костурницу у Белој Цркви поводом Дана ослобођења

Нови Сад, 1. октобар 2015.Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин данас је у Белој Цркви, поводом Дана ослобођења, положио венац на спомен-костурницу палим борцима, стрељаним родољубима и погинулим црвеноармијцима у Другом светском рату. Венце су положили и председник општине Станко Петровић, представници СУБНОР-a Србије, АП Војводине и Београда, Панчева и Беле Цркве, као и представници амбасада Руске Федерације и Украјине у Србији.

Честитајући грађанима 1. октобар – Дан ослобођења Беле Цркве, Мирослав Васин је истакао значај обележавања годишњица ослобођења од фашизма и нацизма, рекавши да су у том периоду исписане најславније странице наше историје, о чему сведоче овакви споменици, које треба „заливати“ сећањима на жртве и подсећањем да је фашизам зло које није до краја искорењено и да се стално мора радити на томе да се та идеологија зла искорени.

Током боравка у Белој Цркви, Мирослав Васин је обишао Градски парк где су у току радови на уређењу овог простора. Поред грађевинских радова на постављању пешачких стаза, у парку ће бити постављена расвета и други декоративни мобилијар. Васин је изјавио да је за овај пројекат Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова у 2014. и 2015. години, путем конкурса, издвојио девет милиона динара.

„Сматрамо да ће уређење овог простора значајно допринети употпуњавању туристичке понуде Беле Цркве, која има значајне ресурсе за развој ове привредне делатности, попут Белоцркванских језера, обале Дунава, близине реке Нере, бициклистичке стазе“, рекао је Васин.

Поред грађевинских радова, улица је опремљена клупама, декоративним стубовима за расвету, фењерима, корпама за отпатке, чесмом и другим декоративним мобилијаром, како би се могла осетити атмосфера њене славне прошлости.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин отворио је и „Банатску собу“ – пројекат невладине организације „Школа плус“, суфинансиран средствима Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Овај простор представља традиционалан и аутентичан завичајни кутак са експонатима који подсећају на прошлост Баната.

„На први поглед, ово је мали пројекат, али значајан за Белу Цркву, јер употпуњава овдашњу туристичку понуду, а уједно је намењен и ученицима основних школа, који овде могу да одржавају различите радионице“, рекао је Васин.