Потпредседник Иван Ђоковић отворио ,,Food Talk 2019“: Војводина је производ за себе

 

Нови Сад, 4. јун 2019. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, свечано је отворио седму по реду стручну конференцију под називом ,,Food Talk 2019 – Food Аround the World” у хотелу ,,Шератон“, посвећену светским гастрономским особеностима, трендовима, традицији и култури, те њиховом утицају на брендирање микро дестинација и локалних производа.

Организатор конференције је ,,Color Media Communications“ из Новог Сада, уз сарадњу и подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Градске управе Града Новог Сада, као и многобројних домаћих и међународних организација.

Ђоковић је истакао чињеницу да су гастро и ено туризам повезани, те би их као целину требало и посматрати. На питање традиционалних војвођанских производа, он је става да иако Војводина можда нема аутохтоно гастрономско одличје, што је случај код већине нација, Војводина свакако поседује својеврсну интерпретацију специјалитета, чиме је сопственим квалитетом надмашила оригиналне верзије изворних земаља одакле они потичу.

,,Војводина је својом разноликошћу коју уноси и у интерпретацију постала производ за себе, обликована кроз своју културу, традицију, менталитет, живот и дух“, рекао је Ђоковић, додавши да свака нова конференција посвећена богатству гастрономије доноси нову вредност и квалитет у продукцији, како у гастрономском смислу, тако и у креирању туристичке понуде.

,,Food Talk“ и ове године на својим стручним трибинама и панелима окупља преко 200 учесника. Поред дискусија на тему брендирања дестинација и држава кроз храну, учесници, а превасходно фуд блогери, су могли да размењују искуства и на тему успешности занатских ,,крафт“ пивара, унапређења области пиварства, локалних производа, те и о првој ,,Мишелин“ звездици у Србији, најпрестижнијег признања у свету кулинарства.

На свечаном отварању присутнима су се обратили и члан Градског већа за привреду и туризам, Милорад Радојевић, и Њ.Е. амбасадор Чешке Републике у Републици Србији, Томаш Кухте.