Potpredsednik Ivan Đoković otvorio prvi ,,Viteški salon vina“ u Kulturnoj stanici ,,Eđšeg“ u Novom Sadu

 

Novi Sad, 2. jun 2019. – Dvorana Kulturne stanice „Eđšeg“ u Novom Sadu, danas je bila mesto u kojoj se po prvi put održao ,,Viteški salon vina“, u organizaciji Evropskog vinskog viteškog reda, uz pomoć i podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Podršku su pružile i turističke organizacije Vojvodine i Grada Novog Sada. Tokom ove specifične vinske manifestacije, predstavnici vinarija sa teritorije Vojvodine, predstavili su se međunarodnoj publici, prevashodno gostima Reda vinskih vitezova Evrope.

,,Viteški salon vina“ ujedno predstavlja manifestaciju na kojoj se otvaraju mnogobrojne mogućnosti da proizvodi vojvođanskih vinarija budu zapaženi i ocenjeni, kao i mogućnost da svoje proizvode plasiraju na regionalno i inostrano tržište.

Salon je ovom prilikom svečano otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković. On je istakao da je od izuzetne važnosti predstavljanje vojvođanskih vinarija međunarodnom auditorijumu poput vinskih vitezova i somelijea, koji će, ne samo oceniti i degustirati vina ovog podneblja, već i podići nivo ove manifestacije.

,,Ono što je evidentno jeste da vinarstvo i vinogradarstvo raste iz godine u godinu. Međunarodna prestižna takmičenja to i potvrđuju zlatnim medaljama dodeljenim za naše proizvode. Uz vino su nastajala velika umetnička i književna dela, počinjali i okončavali se ratovi, nastajale ljubavi i romanse“, rekao je Đoković, dodavši da je vinova loza kroz istoriju pratila čoveka i omogućavala mu da uživa, ali i da bude kreativan.

,,Viteški festival vina“ je manifestacija koja na jednom mestu okuplja i predstavlja vojvođanske vinare široj, ali vinski obrazovanoj publici. Posebna prilika se pruža vinarijama koje se do sada nisu često, ili pak uopšte, pojavljivale na sličnim manifestacijama, kao i mladim vinarijama koje su nedavno započele svoj rad. Na ovaj način im se olakšava pristup, kako potencijalnim kupcima i konzumetnima, tako i turističkim poslenicima koje su mogli da informišu o svojim potencijalima, kapacitetima, kvalitetu i aktuelnoj ponudi.

Učesnicima ovogodišnjeg Salona, uručene su viteške vinske povelje, tačnije vinarima sa teritorije Vojvodine koji su najviše doprineli razvoju vinarstva i vinogradarstva, stvaranjem novih sorti vinove loze, ali i unapređenjem kvaliteta postojećih sorti.