Đoković sa Evropskim pokretom u Srbiji i Fondacijom „Konrad Adenauer“ o unapređenju preduzetničke klime: Potreban nam je nov strateški model u Vojvodini

 

Novi Sad, 12. decembar 2018 – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, održao je danas radni sastanak u Skupštini AP Vojvodine na kome je predstavljena značajna studija pod nazivom „Pravci razvoja sektora MSPP u Vojvodini – Platforma za razvoj sektorskih politika“, koju su pripremili Evropski pokret u Srbiji i Fondacija „Konrad Adenauer“.

Sastanku su prisustvovali direktor Fondacije, Norbert Bekman Dirkes, autori studije dr Biljana Viduka i dr Robert Molnar, generalni sekretar Evropskog pokreta Novi Sad, Aleksandar Simurdić, kao i predstavnici kompanija, mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnici predstavljenih u studiji.

Potpredsednik Ivan Đoković je, ističući značaj unapređenja preduzetništva kroz mikro, mala i srednja preduzeća, počev od lokalnog nivoa, istakao da je preduzeća neophodno adekvatno usmeriti ka profitabilnim tržištima.

,,Mikro, mala i srednja preduzeća čine 96 odsto od ukupnog broja privrednih subjekata u AP Vojvodini. U ovoj oblasti je zaposlen veliki broj ljudi. Merama podrške, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prati i pomaže malo i srednje preduzetništvo kroz nabavku mašina, opreme, softvera, repromaterijala, a fokusirani smo i na određene socijalno-ugrožene kategorije, zatim žensko preduzetništvo i kreativnu industriju. Usmereni smo na sve one oblike privređivanja koji mogu da donesu nove inovativne delatnosti, ili, pak, da ostvaruju nove materijalne vrednosti, ali i da jačaju izvozni potencijal“, istakao je Đoković.

On dodaje da samo nova vrednost, osavremenjavanje kroz digitalizaciju i inovacionu proizvodnju može da doprinese jačanju sektora preduzetništva.

,,Potrebno je kreirati politiku, u smislu povećavanja zarada, broja radnih mesta, omogućavanje ljudima da se sami prihvate preduzetničkog poduhvata, uz podsticanje države da se upuste u rizik samozapošljavanja, te tako sprečiti dalje ekonomske migracije ljudi u inostranstvo, s obzirom da može da usledi demografska katastrofa“, naglašava Đoković.

Prema rečima Bekman-Dirkesa, mala i srednja preduzeća jesu osnov razvoja svakog društva, te da je razlog podrške i objavljivanja ove studije unapređenje uslova rada ovih preduzeća kako bi bila u mogućnosti da pruže veći doprinos razvoju društva. Kako bi se navdeno realizovalo, on pominje neophodnost tri važne stavke, dobro funkcionisanje uprave na svim nivoma, zatim uređen pristup tržištu, kao i kvalitetna obuka i edukacija.

Direktor Fondacije dodaje da je izabrana AP Vojvodina kao eksperimentalni region za dalji rad na pitanju unapređenja preduzetničke klime, a kako bi se unapredila konkurentnost preduzeća, odnosno njihova sposobnost da posluju u okvirima Evropske unije, kroz smanjenje birokratije i ubrzanje donošenja odluka.

Ova analiza pripremljena od strane Evrospkog pokreta u Srbiji-lokalnog veća Novi Sad (EpuS-Novi Sad), u partnerstvu sa Fondacijom ,,Konrad Adenauer“, može predstavljati platformu za otvaranje diskusije među relevantnim akterima, ali i iniciranje procesa izrade strategija razvoja ključnih sektora u narednom periodu.

Analizom privrednog ambijenta i stanja u privredi Vojvodine koja je predstavljena u studiji, izdvajaju se četiri sektora privrede sa potencijalom za rast i razvoj, a to su prehrambena i IKT industrija, metalsko-mašinski sektor, kao i sektor gume i plastike.