Иван Ђоковић o стратешком партнерству и значају наступа Секретаријата на међународним сајмовима у Словенији

 

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, изнео је данас на конференцији за медије програм и циљеве учешћа Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на међународним сајмовима у Републици Словенији, тачније у Горњој Радгони и Цељу. Република Словенија је препозната као стратешки значајно тржиште за извоз производа из АП Војводине, али и за успостављање економске сарадње на квалитетнијем институционалном нивоу.

Чињеницу да је Република Словенија значајан стратешки партнер Републици Србији и АП Војводини, поткрепљује податак да је укупна вредност инвестиција Словеније у Покрајини преко 500 милиона евра, при чему више од 30 словеначких компанија запошљава око 7.000 радника.

“Словенија је изузетно атрактивно тржиште за извоз производа из АП Војводине, с обзиром да је спољнотрговинска размена у 2015. години износила око 260 милиона долара, стога је једна од ретких земаља у којој је остварен суфицит. Покривеност увоза извозом остварена је на нивоу од 109 одсто. У оквиру размене са Словенијом, остварен је суфицит од око 15 милиона долара, а у првих пет месеци текуће године, остварена је робна размена у износу од скоро 113 милиона долара“, навео је Ђоковић.

Истичући детаље програма посете Републици Словенији, потпредседник Ђоковић је нагласио да наступи на овим сајмовима отварају нове могућности продубљивања пословне сарадње привредника две земље.

“Ове године, Секретаријат наступа десети пут на 54. Међународном пољопривредном и прехрамбеном сајму, АГРА 2016, у Горњој Радгони који се одржава од 20. до 25. августа 2016. године, где ће се на заједничком штанду Секретаријата представити 26 излагача из АП Војводине, изабраних путем јавног позива, чији производи носе ознаку “Најбоље из Војводине”, као и ознаку географског порекла. Секретаријат ће потом ће на 49. Сајму занатства и предузетништва у Цељу, који се одржава у септембру, представити излагаче широког спектра делатности, при чему ће бити уприличен и сусрет привредних комора са територије бивше СФРЈ”, рекао је Ђоковић, додавши да ће Секретаријат настојати да преко Туристичке организације Војводине употпуни и туристички аспект понуде, иако наведени сајмови нису фокусирани на ову привредну грану.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам у Горњој Радгони и Цељу организује и обележавање “Дана Војводине“, те се том приликом посетиоцима и пословним партнерима презентује и значајан пројекат из области туризма “Богатство различитости“, представљањем културолошких појединости, дегустацијом традиционалних војвођанских гастрономскох специјалитета, пића, као и дефилеом ношњи етничких заједница са територије Покрајине.

Током обе манифестације, предвиђени су сусрети делегације Покрајинског секретаријата за привреду и туризам са званичницима из Републике Словеније.