Delegacija Pokrajinske vlade na Međunarodnom sajmu turizma u Guangdžou: Velika zainteresovanost kineskih turista za turističke potencijale AP Vojvodine

 

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turističke berze (Guangzhou International Travel Fair 2017 for Travel & Tourism – GITF 2017), prisutna je AP Vojvodina, sa svojom šarolikom turističkom ponudom, za koju posetioci iz NR Kine, ali i iz drugih zemalja sveta, pokazuju veliko interesovanje, učestvujući u interakciji sa predstavnicima Pokrajinske vlade, na čijem čelu je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, kao i sa Turističkom organizacijom Vojvodine.

Delegacija Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine boravi u radnoj poseti sestrinskoj pokrajini Guangdong u gradu Guangdžou, gde se od 23. do 25. februara 2017. godine, održava ovaj Sajam, značajan za veliko kinesko turističko tržište.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković je istakao da je učešće AP Vojvodine na sajmovima privrede i turizma na tržištu NR Kine, od velikog značaja za Srbiju i čitav region, jer bezvizni režim koji se primenjuje između dve zemlje, može u mnogome doprineti unapređenju poslovne politike i olakšati potencijalnim turistima put ka našoj zemlji. On dodaje da ovaj podatak ide u prilog činjenici da Srbija, kao jedina evropska zemlja koja ne poražuje vizu od NR Kine, kao i njen geografski povoljan položaj, predstavlja interesantnu destinaciju za poslovne ljude i turiste, a prevashodno za kineske investitore. Pored toga bogato kulturno-istorijsko nasleđe, lepi i pristupačni predeli, zaštićena područja, zdrava hrana i briga o eko sistemu, potencijali dunavskog koridora i međunarodnih biciklističkih ruta, kao i Fruške gore, Palića i drugih mikroregija, predstavljaju jedinstveno bogatstvo različitosti, koje Vojvodinu čini ,,Evropom u malom“.  

Predstavnici Turističke organizacije Vojvodine na ovom Sajmu predstavljaju i zastupaju turističku ponudu Vojvodine na mnogobrojnim poslovnih B2B sastancima sa turističkim agencijama, turoperatorima i ostalim pružaocima turističkih usluga, kojih je na ovom sajmu prijavljeno iz oko 45 zemalja.

,,Usled dobre saradnje Pokrajinske vlade i pokrajine Guangdong, nastala je ideja da se nastupi na ovom sajmu turističke berze u Guangdžou, gde su nam partneri iz ovog grada ustupili izložbeni prostor. Osnovni motiv dolaska je upravo činjenica da je Srbija jedina evropska zemlja sa bezviznim režimom za kineske građane. U toku sajma održali smo konferenciju za čitav Balkan na kojoj smo predstavili turističke atrakcije AP Vojvodine, ali i čitave Srbije“, rekla je ovom prilikom direktorica TOV-a dr Nataša Pavlović koja je istakla da se kineski turisti posebno zanimaju za festivale i individualna putovanja, kao i vinski regioni i kampovi.

Čuvena vinarija ,,Fruškogorski vinogradi” iz Banoštora, obogatila je ponudu izlobenog prostora Vojvodine i svojom serijom vina pod nazivom ,,Fruškać”, pomogla sam izložbeni koncept Turističke organizacije Vojvodine, što predstavlja pravi primer korporativne odgovornosti prema procesu unapređenja turističke, tačnije vinske i celokupne gastronomske ponude AP Vojvodine. Crno, belo i roze vino ove izuzetne serije jeste vino sa najboljim odnosom cene i kvaliteta na tržištu regiona, predstavljena pod simboličnim sloganom ,,Samo pusti da te iznenadi”. Ova vinarija na tržištu NR Kine nastupa, pored serije ,,Fruškać”, i sa serijom vina ,,Quet” vrhunskog kvaliteta.

Trenutno se osim u zemlje regiona, vina ,,Fruškogorskih vinograd” izvoze u NR Kinu, Rusku Federaciju i SAD, dok se u 2016, 2017. i 2018. godini očekuje rast prodaje.

Delegacija Pokrajinske vlade će se sastati i sa viceguvernerom i zvaničnicima pokrajine Guangdong, predstavnicima Privredne komore Guangdonga, kao i sa predstavnicima turističke administracije ove pokrajine, u cilju učvršćivanja odnosa dveju pokrajina, te razmenu iskustava u pogledu investicija, privrednih i turističkih potencijala.